this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Tuesday, July 19, 2011

there is no sorry and thank you in friendship....it is relevant????



there is no sorry and thank you in friendship....

mesti semua pernah dengar qoute ni kan.....

tapi rasanya qoute ni tak relevant sgt....

yelah...kalau kita dah buat salah..mesti kena minta maaf kan...

lagi-lagi kalau kawan kita tolong,bantu kita....

ingat diorang ada sense boleh trace apa yang kita rasa...apa yang
kita fikirkan....


"oo...Ali nie dah minta maaf...ak baca hati dia..."

confirm2 lah tak kan...rasa berterima kasih...perkataan maaf mesti disuarakan....

walau sekecil mana pun salah tu...atau walau sekecil mana pun bantuan tu...

thanks...terima kasih...sorry...minta maaf....sebutlah dalam bahasa apa pun....
asal kan maksudnya maaf..terima kasih....manis sangat rasanya....

dalam sehari...kita boleh ucap beribu perkataan terima kasih...dekat siapa?

  1. untuk parents yang bagi duit belanja tue...."mama,nak 50" "ayah,xder duitlah" "erm..ibu,nak isi myak motor nie..
  2. yang biasa kita buat...time tengah beli brg...thanks utk cashier sebab tolong kirakan brg2 kita..masukkan brg dlm plastik
  3. untuk org yang amik order..hantar air/makanan..untuk org lap kan meja....
  4. untuk akk/abg yg kerja kaunter tue...tak kisah lah kalau diorang tak reply pun...^_^
  5. untuk pak cik taxi...mmglah diorang bukan buat kerja free...tapi at least kita cakap thanx sebb sampai jugak destinasi....same lah jugak untuk driver korang...bibik ker...
  6. kalau pergi supermarket...pak cik/mak cik yg tolong timbangkan sayur,ikan...etc
banyak kan...dalam satu hari kita boleh beri kegembiraan walau sedikit untuk ramai orang...senangkan??? ^_^

tapi selalunya yang mudah tu lah yang susah kita nak buat...sebab kita rasa remeh jer...

balik pada qoute dekat atas tu...rasa nya...qoute itu relevant untuk sebelah pihak kan...

maksudnya.....

setiap pertolongan/bantuan yang kita berikan...ucapan terima kasih itu tak perlu diharapkan....

jika kawan-kawan buat salah or sesiapa sahaja..jika tiada maaf yang diucapkan...kita maafkan lah sahaja....sendiri tahu tak mudah kan..lagi-lagi dia buat salah yang besar/yang jatuhkan maruah....

ambil la masa..waktu....bila lembut hati kita...bila marah dah menghilang...memaafkan akan datang dgn sendiri...^_^

macam Dr HM Tuah cakap :

alangkah rugi dan malangnya menyediakan duri di sepanjang perjalanan mati sebab selepas kematian itu kita tidak tahu apa pula yang sedia menanti...

betulkan?

kita tak tahu bahagian kita disana nanti...kalau baik alhamdulillah...kalau tak...

hidup adalah perjalanan ke arah kematian...terlalu singkat untuk dendam...terlalu sekejap untuk kesedihan.....

so...buatlah apa yang kita ingin buat...bahagia dengan orang yang kita sayang...dan bahagiakan orang yang menyayangi kita.....^_^

jika kita mengetahui seminit sebelum kematian itu....siapakah yang kita ingin ucapkan...

SAYANG...

TERIMA KASIH....

MINTA MAAF....

diharapkan kita punya cukup waktu...cukup masa...untuk menyatakannya....

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-..lots of love sweetroses....^_^

5 comments:

  1. myna punya post selalu comel2 je haha

    ReplyDelete
  2. amalina punya post mesti nak yg cute2 je..cubalah garang skit..

    ReplyDelete
  3. terima kasih myna...:D
    mintak maaf myna....:D

    ReplyDelete
  4. akmalism : kalau ko nk grg2...cousin ak grg..:p

    zul : terima kasih zul..minta maaf zul..hahahah ^_^

    ReplyDelete

reality is not a fairy tale story...^_^