this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Tuesday, February 7, 2012

Saya nak beli makan

Cuti Maulidur Rasul..Thaipusam...buat jalan-jalan kt KL smooth je..hehehe....
Kalau KL macam ini hari-hari kan seronok...
Nak berjalan senang...nak shopping senang...^_^
So,after balik dari Pesta Buku dekat PWTC terus pergi Jalan TAR..
dah lama tak pergi pasar malam hari sabtu dekat situ....


Dekat pasar,singgah makan dekat satu gerai mihun sup...
Tengah-tengah tunggu order,ada seorang lelaki tua,cina datang hulur bekas...
Dalam bekas tu adalah dalam RM 2,3 plus dengan duit syiling...
Dia goncang-goncang bekas itu,tanda mohon simpati diberi barang seringgit dua...
Bila aku mengeleng kepala,dia berlalu pergi pada orang lain...

Waktu itu hati terdetik..
"Kalau duit yang diberi itu untuk betul digunakan untuk beli makanan..
kalau kita bagi dia makanan dia terima ke"

So,macam dapat baca hati aku ni...
Tiba-tiba datang lagi seorang lelaki tua,india...
Dia hulur tangan dekat seorang customer yang tengah tunggu order dekat gerai itu sambil cakap
"Encik,saya nak beli makan ni encik"
Then lelaki itu jawab
"Awak kalau nak makan,awak pergi sana kedai saya ada jual nasi beriyani.Cakap dekat orang jaga itu,boss suruh bagi awak makan" 
Aku tersenyum dalam hati
"Macam tau-tau pak cik ni"
Lelaki india itu terus pergi entah ke mana.
Aku pun tak sure dia pergi ke kedai itu or 
apa yang dia cakap tadi hanya nak pancing simpati orang lain supaya bagi dia duit...

Terlalu banyak dilemma kan...
Bila terpandang ramai peminta-peminta sedekah di pasar,kedai-kedai makan,merata tempat...
Biasanya bila ditanya kenapa kita tak nak memberi?
"Itu semua sindiket tu..nak tipu orang"
Bila memberi tapi hati tertanya-tanya dia nak buat apa dengan duit itu,jadi tak ikhlas pula kan...
huhuhu....
Tapi untuk salahkan mereka,tak boleh juga..
Kalau setiap kali nampak orang yang sama,mestilah hati terdetik
"Ishh,asyik dia aje..hari ini dia...esok dia..."
Hahaha...aku pun kadang-kadang terfikir benda yang sama...;p

Sekadar memetik kata-kata dari penulis Zahiruddin Zabidi :

"Pernah ada ahli hikmah yang mengatakan "Memikirkan apakah diri ikhlas atau tidak adalah tanda orang itu tidak ikhlas sebenarnya "




So,personally aku rasa selagi kita boleh memberi,berilah sewajarnya
Memberi tidak akan mengurangi malahan bertambah rezeki


Aku memang respect pak cik kt pasar itu..^_^
Agaknya berapa ramai lagi peniaga yang boleh buat macam itu ek????


Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan~~lots of love sweetroses..


Friday, February 3, 2012

Kau tipu...tipu..tipu..aku lagi...:p


Siapa nak kena tipu...?? Ada??
Sure la tak ada kan...
Selalunya perempuan la...
"Awak,nak hp" first thing buka inbox....scroll down...
sent item...scroll down...
calls, dialed,received,missed call..
"Awak.nak password email,fb," click message..click notification...click sent item..

Sebab apa macam ni?
Jealous..??
No,its more on protecting themselves...takut!!
Takut kena tipu... backstabbing..cheating...and any terms yang seangkatan dengannya...
So,logiknya bila takut kita akan buat something untuk pertahankan diri kita..
More precaution steps...
Tak nak hati sakit...tak nak hati kecewa...
Its normal...

Tapi kadang-kadang bila terlampau sangat..selalu lah...
GADUH itu mesti...
MAKAN HATI hari-hari...
Kalau relationship itu penuh dengan gaduh,makan hati...
then,where is the happiness inside it...
hilang!....
Dari yang cantik,seronok...semua tak ada...bye2...:p


Tapi hakikatnya...everything is beyond kemampuan kita..
Ini benda yang selalu ingatkan diri sendiri....
Logiknya...
Bukan boleh selalu depan mata...
Bukan boleh check semua benda...
Bukan boleh tahu apa yang nak jadi..
Selagi ada button delete...everything can be erased easily..
Unless you are some kind of software/computer geek,
banyak masa nak trace semua benda yang dah kena delete..hahaha

Kalau nak tipu...tipu juga....
Jagalah macam mana pun...
Kongkonglah sekuat mana pun...
Kalau dia nak tipu...tipu juga
Kalau dia nak tikam kita dari belakang..dia akan buat juga akhirnya....

But,apa yang kita boleh buat...
Kalau kita tak nak orang tipu kita,backstab kita...
Then don't do this to others...
Its karma...what goes around comes around...

Daripada banyak masa terbuang jaga dia,
Lebihkan masa untuk jaga diri kita...hehehe

And jika kita yakin dengan pilihan kita...
DIA itu maha mendengar..doalah banyak-banyak....
Kalau ada penipuan,tunjukkanlah...
Jangan bila sudah kena tipu...
bila sedih...baru nak doa...

So,para-para hati semua...
Hidup sangat singkat untuk sedih selalu...gaduh...makan hati...
Buka hati kita untuk gembira..happy selalu...
Ada banyak senyuman dekat sini...^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^

Kalau tak ada ambil lah satu...tak payah bayar...hehehe

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan~~lots of love sweetroses...