this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Friday, September 30, 2011

letak sayang dekat tangan..kaki...mulut..???

Kenapa ada "certain" orang bukan "semua" orang cakap...

"Kita jangan bagi muka sangat dengan perempuan ni...kadang-kadang kita kena berkeras juga"

"Perempuan ni kalau kita diam je..nanti dia pijak kepala kita"

"Perempuan ni..."

"Perempuan tu..."

and mostly cakap-cakap ni...datang dari siapa...of course from opposite gender kan.....LELAKI...

Sorry guys...bukan nak condemn anda-anda semua...tapi..sayangnya,lelaki selalu salah faham...bukan berkeras...tapi tegas!!! its different....

admit..kami-kami ni memang mengada-ngada...very details...a little bit complicated...more insecure...tapi perbezaan kita-kita semua ni datangnya untuk apa?

bergaduh ke? memang ALLAH ciptakan kita berbeza ni untuk berperang ke? untuk tunjuk siapa kuat siapa lemah ke?

mestilah tak...jadinya kita berbeza..sebab dari berbeza..kita jumpa benda baru...benda yang lebih cantik...

anda-anda semua diberi 9 akal....untuk bentuk insan yang dikurniakan 1 akal ni...

bukan dengan berkeras...

"awak kena macam ni...!!!" "awak tak boleh macam ni...!!!"

why being soooooooo dictator???

bukan ke boleh cakap elok-elok....

nanti ada yang cakap "habis tu tak boleh nak marah la,kena berlembut je selalu ?"

siapa kata tak boleh nak marah....orang cakap marah sebab sayang...nak marah?...yes,you can...

tegur lah kami-kami ni dengan cara apa pun...tapi things have its own limit...

perlu ke cakap kasar-kasar...

perlu ke menghina....

perlu ke semua tu...?

mana letaknya sayang bila marah tu?

ada orang letak dekat tangan...sebab tu cepat jer nak "paaaang!!"

ada yang letak dekat kaki...sebab tu cepat jer kaki dia terbang...

ada orang letak dekat mulut....then..laju je macam machine gun mencarut2....

tapi kita jarang letak sayang dekat hati...dekat akal bila marah...

tak rasa kelakar ke...bila baik bukan main lagi...macam jilat ludah sendiri...

admit...ada juga perempuan yang buat macam ni...

lelaki..or perempuan...you dont have any rights untuk buat macam tu...sekalipun..memang betul-betul salah.....

kalau bukan sebab sayang...at least kita respect dia as a human...

siapa kita nak menghukum dia? atas HAK apa kita nak judge dari kesilapan dia?

because people change....dia boleh berubah..kita juga boleh berubah...

kami dicipta dari tulang rusuk anda-anda semua...kalau terlalu berkeras kami akan patah...and kalau terlalu lembut...kami akan terus bengkok...so,peruntukkan lah akal anda yang lebih tu dengan sebaiknya....

lesson for girls...women...we should learn to become independent...untuk kuat semangat...untuk belajar buat semua sendiri...wink..wink...^_^

cry for those who deserve it...who worth to be with you...

peringatan untuk diri sendiri...^_^

moral of the story :

walau dalam marah..biarlah sayang selalu ada...bukan dekat tgn..kaki..mulut....tapi dekat dgn hati....



"Lalu malam itu juga aku berdoa, walau apa pun terjadi, walau dalam keadaan marah macam mana sekalipun, mohon dijauhkan, mohon jangan dibiarkan syaitan merasuk aku hingga memukul cintaku."

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses

Sunday, September 18, 2011

orang cakap kalau sayang....aku jawab




orang cakap kalau sayang kena jumpa hari-hari
aku jawab bosanlah,better jumpa seminggu sekali

orang cakap kalau sayang semua kena berkongsi
aku jawab tak semua...belum kahwin lagi belilah sendiri-sendiri

orang cakap kalau sayang dia tak akan biar kita menangis sendiri
aku jawab aku tak suka dia tengok aku menangis..biar aku menangis kt tepi

orang cakap kalau sayang beralah tu wajib dan mesti
aku jawab beralah tu perlu...asyik beralah je pijak kepala la nanti

orang cakap kalau sayang tu sakit pening ada yang jaga..ada yang mengubati
aku jawab masing-masing dah besar...sakit pening makan ubat sendiri tak kan tak reti

orang cakap kalau sayang bagi bunga,bagi hadiah itu dan ini
aku jawab sayang aku tak materialistik...yang penting hati

orang cakap kalau sayang selalu messaging or calling2
aku jawab jenuh lah jari nak typing2



orang cakap kalau sayang selalu ke hulu ke hilir ke sana ke mari
aku jawab jangan dah kawin nanti sorang ke kanan sorang ke kiri

orang cakap kalau sayang kena selalu bawa jumpa mak ayah minta restu hubungan ni
aku jawab selalu jumpa kalau tak jadi kan malu nanti

orang cakap kalau sayang mesti ketawa..happy..loving2
aku jawab betul la tue...tapi mesti selalu sedih and touching2

orang cakap mesti seronok ada couple ni
aku jawab yeke mesti seronok..trylah rasa sendiri

p/s : orang cakap tulis2 ni..kena tengok diri sendiri..aku jawab..err...hihihi

Thursday, September 8, 2011

siapa ikut emak ayah jalan raya itu anak emak la...^_^




entry...entry...entry....^_^

sempena raya ni...I got one simple question.....

" siapa yang still ikut parents jalan raya rumah sedara2 ?? "

or I change the question a little bit

"siapa yang parents dia bawa semua anak2 dia jalan rumah sedara2?"

kalau ada adik beradik 5,6,7 orang pun parents dia bawa semua sekali...^_^

rasa nya tak semua kan..since dalam umur2 macam penulis entry nie...you got car...motorcycle...

confirm nak jalan-jalan rumah member...konvoi raya.....^_^

kalau ada pernah tanya tak..kenapa mak ayah still "angkut" semua anak2 dia jalan raya sekali...even ada anak dia yang umur dah 25+.....totally adult kan...

my uncle's answer :

time macam ni , time belum kahwin lagi..kita bawa anak-anak jalan2.
Kenal sedara-mara....Sebab bila kita dah tidak ada nanti...
bila diorang dah ada family sendiri....diorang reti nak cari sedara-mara....
tak rasa malu...tak rasa segan nak datang rumah....

agree!!!

certain orang pandang benda nie simple je...rasa macam anak2 mak lagi kalau
dah besar2 still ikut jer parents pergi mana-mana......

once kita dah kahwin nanti...once diorang dah takde....boleh tak kita pergi...
ziarah sedara-mara korang...boleh cakap 1 daripada 10 yang boleh buat....

tak payah tengok jauh2....tengok family kita...tengok surrounding kita....

kadang2 bukan tak nak ziarah...banyak sgt commitment lain....^_^


Inilah masa nya....dekatkan yang jauh....heeee~~

Tapi ada certain orang terbalik pula....dia rajin ikut ziarah sedara-mara 1st raya,2nd raya...
tapi sedara-mara gf/ bf dia...tunang dia...hahahaha

Adoii aii...ya, tau..faham...tu gf/bf korang..tunang korang...kesayangan korang...tapi...
it is so obvious..please la...especially girls...tak kan 24 jam nak berkepit jep.....(T_T)'


"jgn lepas kahwin nanti batang hidung korang pula yang langsung tak nampak time raya2"

So,back to the topic...siapa-siapa yang still ikut parents jalan beraya rumah sedara-mara....
be proud with yourself...

Tidak semua orang boleh buat...sebab bagi diorang...konvoi raya dengan kawan2..
pergi rumah kawan2 daripada jalan rumah itu lebih penting lebih seronok....

Apa nak kisah orang cakap anak mak...anak manja....semasa kita belum kahwin lah kan
korang nak manja2 dengan parents...hahaha^_^


Lagi satu..first raya kalau tak salah...dekat MHI...satu point yang I feel like quite interesting...BERSALAM.....

dulu...adab orang bersalam...kita tunduk sikit bagi yang lebih tua...

tapi sekarang kita bawa tangan yang nak bersalam tu dekat atas....

ada orang akan salam cium tangan...tapi sekarang yang best bawa tangan kt dahi...
or kena dekat pipi.....hahahaha

korang tak nampak ke benda tu macam kelakar....

dari dulu lagi dah perasan benda ni....boleh tak siapa2 yang buat macam ni...
please kindly explain what are the reasons anda-anda semua buat macam tue....

kalau nak cium tangan...just tunduk and cium jer lah...

kalau korang tak nak cium...just tunduk jer....

bersalam cium tangan...it is not a compulsary things..it is a manner..
it is good if you follow it...and if not...kita tak boleh cop orang tu rude..
or tak pandai hormat orang tua...

ada certain orang buat begitu for somebody that they really respect....parents especially...

sebab...I've seen people terlalu mewajibkan pada benda-benda yang sunat /harus/adat/kebiasaan...tapi yang wajib ditinggalkan......

bukan kah lebih elok...yang wajib diwajibkan...yang sunat diamalkan...
dan yang harus/adat/kebiasaan yang bawa kebaikan di praktikkan....

peringatan lebih utk diri sendiri wink2..^_^

moral of the story :

show our respect...then somebody will pay back too...^_^

rasa hormat...boleh ditunjukkan dalam berbagai cara....
biarlah apa yang dizahirkan di luar...
sama dengan apa yang dilahirkan di dalam hati....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat kesayangan semua....

-semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love~~sweetroses.....