this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Friday, July 29, 2011

tahajjud cinta...????



Tahajjud cinta???

siapa pernah tengok???

hahaha...at first memang terasa mcm best cerita nie...macam cerita nur kasih...islamic story...tapi bila tengok ada scene-scene yang agak2 kelakar tue...terstop pula niat tu...

apa pun...setiap cerita tu mesti ada baik dan buruk...so take yang positive...dan tinggalkan yg negative...

sebenarnya bukan nak bercerita pasal tahajjud cinta...
just tertarik pada satu skrip dia..lebih krg macam nie la

"hidup bermadu tak senang..bila sudah rasa...nak patah balik pun tak boleh"

okay...persoalan nya...

"kenapa buat keputusan tu dulu dan sekarang baru nak menyesal"

kalau sudah terang lagi bersuluh...benda tu bukan sesuatu yang mudah...kenapa tetap mahu teruskan dengan hati yang tak redha....bila di uji sedikit...timbul rasa menyesal....

pilihan di tangan kita...kita yang memilih untuk terus bergelak tawa....atau bersedih duka...

kadang-kadang sendiri pun terkena dengan situasi macam ni...

bila buat sesuatu pilihan yang dirasakan terbaik pada mata kasarnya..rupanya tak..

tapi nak salahkan orang tak boleh..sendiri yang pilih...redhalah dengan segala ujian NYA....

^_^ okies...

just remember one thing...DIA selalu ada pada tangan yang selalu memohon pertolonganNYA...pintalah...berdoalah...

sebut pasal poligami ini kan..terbaca paper iluvislam...ada perbincangan tentang benda ini..bila baca baru terbuka minda kita...kenapa Allah wujudkan poligami itu....

just summarize apa yg dibaca....

poligami memang menuntut keadilan..tapi bukan keadilan kpd perasaan...untuk mendapat keadilan perasaan dlm poligami benda tue sangat susah...

sebab tu..kdg2 wife akan terasa bila husband dia tak berikan perhatian..lebihkan pada madu yang lain...

kdg2 husband suka makan first wife masak sebab sedap...2nd wife masak kurang sikit...so perasaan tu mestilah lebih dekat first wife kan...mulut boleh bohong tapi lidah/hati tetap ckp yang first masak sedap kan..kan..^_^

keadilan dlm poligami terletak pada tanggungjawab sebenarnya...bukan pada perasaan...jika benar-benar faham maksud tanggungjawab tu..lelaki tak akan senang2 kawin lain...

Allah ciptakan poligami untuk beri ruang kepada isteri itu berehat...dan lebihkan perhatian kepadaNYA....

selalu wife balik kerja...masak...kemas rumah...basuh baju...layan ank/hsband....seluruh hidup perempuan itu hnya ada hsband dia...dia terlupa yang husband dia bukan milik dia sorang..itu semua milik Allah.

bila suatu hari Allah tarik nikmat itu...baru perempuan tu akan sedar...hsband dia bukan hak milik kekal dia...jika yang sedar...dia akan mula bermohon padaNYA..lebihkan tumpuan padaNYA..minta dipinjamkan kekuatan...kesabaran....disitu indahnya poligami Allah wujudkan...

hmmm...menarik tak kupasan yg dibuat dlm iluvislam ni...hehehe..

Bila baca artikel ni..baru minda tu terbuka...ada hikmah disebalik Allah ciptakannya....bila Allah ciptakan poligami...mesti Allah dah ciptakan hati lelaki itu untuk menyayangi lebih dari seorang wanita.....

Huhu..tapi jgn slh fhm lak ek....summary kupasan di atas ni bukan menyokong or menyebelahi sesiapa...sendiri rasa belum mampu,belum cukup kekuatan untuk menerimanya...kalau tanya diri sendiri rasanya semua tahu jawapannya..hahahaha

sekadar renungan...setiap yang dijadikan Allah itu ada hikmahnya...walaupun pahit untuk ditelan...^_^

walau apa pun girls...pilihan kita..hidup kita...kita punya hak untuk memilih...

pilihan dibuat bukan untuk disesalkan kemudian hari....

jika sekalipun pilihan yang dibuat tak indah seperti yang digambarkan...buktikanlah kita cukup kuat untuk menghadapi segala dugaan itu....

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses...

Tuesday, July 19, 2011

there is no sorry and thank you in friendship....it is relevant????



there is no sorry and thank you in friendship....

mesti semua pernah dengar qoute ni kan.....

tapi rasanya qoute ni tak relevant sgt....

yelah...kalau kita dah buat salah..mesti kena minta maaf kan...

lagi-lagi kalau kawan kita tolong,bantu kita....

ingat diorang ada sense boleh trace apa yang kita rasa...apa yang
kita fikirkan....


"oo...Ali nie dah minta maaf...ak baca hati dia..."

confirm2 lah tak kan...rasa berterima kasih...perkataan maaf mesti disuarakan....

walau sekecil mana pun salah tu...atau walau sekecil mana pun bantuan tu...

thanks...terima kasih...sorry...minta maaf....sebutlah dalam bahasa apa pun....
asal kan maksudnya maaf..terima kasih....manis sangat rasanya....

dalam sehari...kita boleh ucap beribu perkataan terima kasih...dekat siapa?

  1. untuk parents yang bagi duit belanja tue...."mama,nak 50" "ayah,xder duitlah" "erm..ibu,nak isi myak motor nie..
  2. yang biasa kita buat...time tengah beli brg...thanks utk cashier sebab tolong kirakan brg2 kita..masukkan brg dlm plastik
  3. untuk org yang amik order..hantar air/makanan..untuk org lap kan meja....
  4. untuk akk/abg yg kerja kaunter tue...tak kisah lah kalau diorang tak reply pun...^_^
  5. untuk pak cik taxi...mmglah diorang bukan buat kerja free...tapi at least kita cakap thanx sebb sampai jugak destinasi....same lah jugak untuk driver korang...bibik ker...
  6. kalau pergi supermarket...pak cik/mak cik yg tolong timbangkan sayur,ikan...etc
banyak kan...dalam satu hari kita boleh beri kegembiraan walau sedikit untuk ramai orang...senangkan??? ^_^

tapi selalunya yang mudah tu lah yang susah kita nak buat...sebab kita rasa remeh jer...

balik pada qoute dekat atas tu...rasa nya...qoute itu relevant untuk sebelah pihak kan...

maksudnya.....

setiap pertolongan/bantuan yang kita berikan...ucapan terima kasih itu tak perlu diharapkan....

jika kawan-kawan buat salah or sesiapa sahaja..jika tiada maaf yang diucapkan...kita maafkan lah sahaja....sendiri tahu tak mudah kan..lagi-lagi dia buat salah yang besar/yang jatuhkan maruah....

ambil la masa..waktu....bila lembut hati kita...bila marah dah menghilang...memaafkan akan datang dgn sendiri...^_^

macam Dr HM Tuah cakap :

alangkah rugi dan malangnya menyediakan duri di sepanjang perjalanan mati sebab selepas kematian itu kita tidak tahu apa pula yang sedia menanti...

betulkan?

kita tak tahu bahagian kita disana nanti...kalau baik alhamdulillah...kalau tak...

hidup adalah perjalanan ke arah kematian...terlalu singkat untuk dendam...terlalu sekejap untuk kesedihan.....

so...buatlah apa yang kita ingin buat...bahagia dengan orang yang kita sayang...dan bahagiakan orang yang menyayangi kita.....^_^

jika kita mengetahui seminit sebelum kematian itu....siapakah yang kita ingin ucapkan...

SAYANG...

TERIMA KASIH....

MINTA MAAF....

diharapkan kita punya cukup waktu...cukup masa...untuk menyatakannya....

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-..lots of love sweetroses....^_^

Saturday, July 16, 2011

do u deserve my trust?


siapa yg pernah kena tipu??

hahaha...mestilah pernah kn...and siapa yg tak pernah menipu...???

tu pun mesti semua pernah...erm sekalipun ada...dalam 1000 tu nk dpt 1 pun belum tentu kan....

apa rasa bila kena tipu?????

it depends....apa yg ditipu...apa yg menipu...

kalau setakat tipu mcm bdk2 kecik tu xde apa lah sgt....hahahaha...

tapi kalau tipu melibatkan maruah..perasaan...impak dia mesti besar kn????

punyalah kita percaya org tue...tapi dia yg khianati kita....

mcm ada satu drama tu...hsband n wife..diorg hdup dlm serba kekurangan...tpi isteri ttp sabar teman suami cari rezeki...until one day,husband dier ckap dh dpt kerja...bukan main hepi,bersyukur sgt isteri dia.....

on d'same day hsbnd dia ajk bos dtg mkn dkt rumah...rupanya kdtgan tu..mmg dh dirancang..

hsband dia msukkn ubt tdo dlm air wife dia...once wife dia dh tdo..he let his boss tdo dgn wife dia...after that boss dier bayar lah a lots of money....

tergamak sungguh seorg yg bernma suami buat mcm tu...sebb duit...sggup dia korbnkan wife dia....kalau dia dah tak tahan sgt hidup miskin...kenapa tak korbankan diri sendiri???
kenapa perlu korbankan org lain...lagi2 org yang sayangkan dia?

one day wife dier pregnant..dier suruh ggurkan...sebb dia sendri tak pasti...itu ank dia..or ank bos dia...dier halau wife dier keluar...terkontang kantg la wife dier nk survive.....wife dier tak tahu apa punca suami dier sggup halau dia...tuduh mcm2...sedangkan dia mmg sgt setia...

then bila ank dia dh besar...they meet again...lelaki tu tgh nazak...then the truth come out....

wife dier sgt terkejut...hilang semua rasa sayang...rasa hormat pada suami dia.....selama ni dia igt mereka berpisah sebab dengar ckp2 orang...tapi rupanya...semua ni angkara suami dia....

suami yg disayang..kenapa murah sgt harga sebuah kasih sayang...perkahwinn....

kalau korang kt tempt perempuan tu sanggup tak korang maafkn?

entah2 nk pandang muka lelaki tu pun korang tak sanggup kn??????

tapi...sebb husbnd dier tgh nazak...wife dier ttap maafkan...

bila kepercayaan di byr dgn pengkhianatan....apa lagi yg tinggal.....

hati perempuan ni sgt lembut kn...bila dia dah sayang...buat lah kesalahan mcm mana pun....dia ttp akan beri peluang berkali-kali.....

bila dia rasa disayangi,dia sggp beri apa yang lebih dari kemampuannya....

tak dinafikan lelaki pun ada jugak mcm tue...huhu...^_^

jadi moral of the story :

kepercayaan yg diberi...bukan untuk dikhianati....

apa yg paling susah untuk org beri dlm dunia ni.....is TRUST

with TRUST...we give LOVE...

with TRUST...we give MONEY...

with TRUST...we get friends....

with TRUST...we get EVERYTHING.........

moga kita cukup kuat pertahankan apa yg kita yakinkan...lots of love sweetroses....

Wednesday, July 13, 2011

on the day i marry your daughter...^_^



recently...dengar lagu marry ur daughter by brian mcknight...best!!

"Can marry your daughter
And make her my wife
I want her to be the only girl that I love for the rest of my life
And give her the best of me 'till the day that I die, yeah
I'm gonna marry your princess
And make her my queen
She'll be the most beautiful bride that I've ever seen
Can't wait to smile
When she walks down the aisle
On the arm of her father
On the day that I marry your daughter"


guys should listen that song...hehehe.....

so...simple things...nak kwin dengan anak...confirm2 kena amik hati mak ayah kan...

lebih-lebih lagi ayah....hahaha...nasib la korang yg dapat bkl bapak mertua jenis garang..protective...ingat senang2 dia nak lepaskan anak dia untuk korang nie...^_^

tengok cerita kembar siang..dlm tu kan dia tnya..antara bapak mertua dgn isteri mana lgi korg lebih sayang....tips dier..kalau wife tanya...jwblah lebih sayang wife la...
kalau bapak mertua tanya jawablah bapak mertua....

hahahaha...betul la tue..tapi rasenyer..guys korg lebih pandai kan...
mulut mnis lebih dri gula-gula tu memang tak boleh lari la dari korg...kan..kan...
hahahaha ^_^

erm...samelah mcm girls gak kan...^_^

org pernah ckp...org-org tua dulu ada cara mcm mana nk tengok bdk tu okay tak jadi menntu diorg...

kalau lelaki...diorg akan bawak g travel...nak tengok time tue korang jaga tak solat time tgh travel tu...kalau makan siapa yang byr...bwa kereta laju ke tak...

kalau girls...ajak diorg tdo dkat rumah...nk tengok bgun awal tak...pandai masak tak...
solat tak...kemas rumah..kemas tempat tdo tak...ringan tulang tak...hmmm macam2 lah...

so kalau bakal2 mertua korg ajk travel...tidur kt rumah ke...
jangan seronok2 sgt..hahahaha...diorg nk test korang jer tue dulu....
tu belum keluar green light ag yep....

confirm la time-time macam tu semua yg kurang2 baik ni kita tak tunjuk kan....tapi kalau sejak azali sikap yg kurg baik kita dah amalkan...tipulah kalau sehari dua tak kantoi kan....hahaha

kalau tak kantoi pun...mesti berubah lah sikap korg...kalau dulu selalu bangun lambat...kalau seminggu..dua minggu dah biasa bangun awal...
nanti dengan sendiri kita dah biasakan....^_^

ada juga org pesan...ringan2 sikit mulut tu bercakap...lagi-lagi korang dpt bakal bapak/mak mertua banyak cakap...hahaha layan jer lah....kdg2 tu diorang bukan nk borak sgt pun...saje nak tengok korang ni mcm mana....layan tak org-org tua bercakap ni...lagi-lagi cakap sal politik....sal "bersih" ke..hahaha....tak payah lah nak pertahankan
sangat ideologi politik korang tu...sikit-sikit cu
kup yep hehehe..ada tempat masa nya...


yang penting...kita kena HORMAT org tua kan...
kalau terase pape ke pendamlah dlm hati...
sabar jep...^_^

sendiri cakap macam dah kawin kn..hahaha...ala,ni dgr2 org pesan..so disampai2 kan...hehehee

so,para-para hati semua...semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan....lots of love sweetroses...

kelebihan @ kekurangan

cubaan yg TERBESAR ialah KELEBIHAN bukan kekurangan.....

betul tak para-para hati semua??? ^__^

semakin kaya org itu...semakin tinggi sifat kedekutnya....

semakin cantik,handsome...semakin sombong......

semakin berkedudukan....semakin tinggi sifat bongkak...

smakin berkuasa...semakin zalim.....

makin banyak nikmat yang di beri..yang di anugerah kan pada kita....

kdg2 kita hambaNya...mudah terlupa...mudah leka...lalai dengan segala nya...

hahahaha...sesi tazkirah di pagi hari....^__^

tapi itu realiti kan...mesti pernah terlintas dalam hati...ermm kenapa ak xchantek macam dia...xtinggi macam dia...xpandai macam dia...xkaya..xbergaya...

dan semua... tak...tak..yang kita nampak dalam diri kita...

kita rasa..kita kekurangan serba serbi...dia..mereka..awak...lebih segalanya...

timbul dengki cemburu...keluh kesah...kenapa Allah tak cipta aku begini...begitu...

Islam mengajar kita untuk berbaik sangka kepada sesiapa..lebih-lebih lagi pada yang maha satu..

Takkan DIA mahu cipta kita untuk menyusahkan kita...takkan DIA mencipta kita untuk menyeksa kita kan...^_^

dulu waktu time matriks...memang minat untuk ambil hayat...tapi dapat pula physics....parents pun suruh proceed je ngan physics...dalam nak tak nak kenalah belajar...

tapi sekarang rasanya....ada hikmah semua itu.....

kalau ambil hayat...pointer mmg kena 4flat....kurang daripada tu memang tak boleh sambung medic...nanti upu campak merata-rata course....

sendiri ni pula memang kurang2 rajin sikit...nak membaca....maybe disebabkan itu takdirNya lebih ke arah physics.....^_^

di sepanjang perjalanan ini...ditakdirkan berjumpa dengan semua kesayangan....mungkin kalau ambil aliran hayat...keindahan itu tidak seperti ini....^_^

alhamdulillah atas segala kurniaNya.....heeee~~~~

so...para-para hati semua....

sentiasa bersangka baik yep....pada orang lain....lebih-lebih lagi pada pencipta kita...

peringtan untuk diri sendiri....hehehe.....

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses....^_^

Monday, July 4, 2011

your answer?????

the originality of this post is not comes from me...however...enjoy reading yep para2 hati semua...

-- what is love ? --

Are your palms sweaty, is your heart racing and is your voice caught within
your chest??
-it isn`t love, it`s like.


You can`t keep your eyes or hands off of them, am I right??
-it isn`t love, it`s lust.

Are you proud, and eager to show them off?
- it isn`t love, it`s pride.

Do you want them because you know they`re there??
-it isn`t love, it`s loneliness.

Are you there because it`s what everyone wants??
-it isn`t love, it`s loyalty.


Are you there because they kissed you, or held your hand??
-it isn`t love, it`s low confidence.


Do you stay for their confessions of love, because you don`t want to hurt
them??
-it isn`t love, it`s pity.



Do you belong to them because their sight makes your heart skip a beat??
-it isn`t love, it`s infatuation.



Do you pardon their faults because you care about them??
-it isn`t love, it`s friendship.


Do you tell them every day that they are the only one you think of??
-it isn`t love, it`s a lie.


Are you willing to give all of your favorite things for their sake??
-it isn`t love, it`s charity.


Does your heart ache and break when they`re sad??
-then it`s l o v e.


Do you cry for their pain, even when they`re strong??
-then it`s l o v e.


Do their eyes see your true heart, and touch your soul so deeply it hurts??
-then it`s l o v e.


Do you stay because a blinding, incomprehensible mix of pain and
relation pulls you close and holds you there??
-then it`s l o v e.


Do you accept their faults because they`re a part of who they are??
-then it`s l o v e.


Are you attracted to others, but stay with them faithfully without regret??
-then it`s l o v e.


Would you give them your heart, your life, your death?


your answer?????

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses..^_^