this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Sunday, August 28, 2011

your ex..my ex..

G : nak password facebook awak boleh?
B : nah...

Welcome to facebook

email : megatwin_17@yahoo.com
password :*******

search : Sar******

G : erm...cantik juga...

click-wall

"hari ni nak buat kuih raya...^_^"

G : buat kuih pun nak cakap

click-profile picture

G : gambar ayu-ayu jer semua...

click-album

G : banyaknyer gambar minah ni.....

click-info...scroll down......status : in relationship with Dan*****

click-Dan****

G : ala kena add friend lak...sigh

click-Message

Sar*****

G : ooo...main message2 pula....

scroll down......

NEXT

G : Awak message lagi dengan Sar**** ?
B : Err...aah...hari tu...saje je.....
G : Kenapa tak bagitau?
B : Ala...message biasa je...
G : Erm...saya buka wall dia...
B : Oooo...
G : Cantik la dia...
B : Ermm.....
G : Eee...dengar tak orang cakap ni...
B : Ya dengar....dia cantik...
G : Oooo betul la dia cantik...
B : La...tadi tanya saya dengar ke tak...saya ulang la balik awak cakap tu.....
G : Erm...betul la kan...
B : Betul pe?
G : Dia cantik...
B : Mana la tau...
G : La tak kan cantik ke tak cantik tak tau...dia lagi cantik kan?
B : Tak...awak lagi cantik....
G : Tipu lah tu

bla...bla...^_^

usually happen...EX..EX...EX...

siapa yang tak pernah even once thinking about their partner's ex????

usually,it happens for girls...admit penulis entry ni pun....hahahaha ^_^

why girl selalu tanya tentang ex bf dia?

cliche answer...."saje nak tau" ^_^

but the real answer is.....

kita nak tengok how the girl before?

cantik/comel ke....baik ke....tinggi ke rendah..kurus ke....macam-macam la kan.....

then we will start comparing..between our-self dengan herself....

dont lie...it is a normal thing...^_^

then boys akan mula pening nak menjawab macam-macam soalan....

siapa lagi cantik la...lagi baik la....kan..kan

lagi-lagi ada facebook ni...stalk..stalk...^_^

kalau boleh...mesti nak selalu tengok...nk tengok apa-apa update...

kelakar pun ada...hahaha tapi itu yang selalu kita buat kan...

apa pun girls...what ever we are doing...things must have its own limit yep....

anything...ask first!

jangan main terus serang jep...when we want to reveal the past things...we must ensure yg kita dah sedia nak terima the truth between it...

benda yang lepas...let it go...

terlalu nak mengetahui yang lepas...sampai kita lupa nak kenal yang sekarang....

there must be reasons...why..she attach to him previously...and why it replace with you now...

okay...so, jealous itu perlu...tapi at suitable time and place...^_^

a guy have said to me :

"once,lelaki bawa you jumpa parents dia...it means dia ada serious intention with you...."

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love sweetrose.....

"kalau saya tak kawin lagi.."


"kalau saya tak kawin lagi..mesti saya dah ajak awak couple dgn saya.."

pernah somebody said this to you....????

kalau ada apa reaction korang????

things happen with some reason......and Allah knows best....

tertulisnya perjalanan hidup kita...pastinya adalah yang terbaik.....

Sekarang, kita nampak seseorang itu baik...perfect....sama hati...sekepala dengan kita...^_^

hingga buat kita terfikir-fikir..."kalau lah dulu..." "kalau lah itu..." "kalau lah ini..."

dan mungkin kalau kita jumpa dia dulu...dia tidak baik seperti sekarang.....

mungkin hadirnya seseorang dalam hidup dia yang buat dia lebih baik seperti sekarang....

dan mungkin kalau kita jumpa dia dulu...kita tak akan jumpa yang sekarang....

ironic isn't it?

menariknya hidup kita...kerana kita tidak punya kuasa meramal masa depan....

siapa yang akan kita jumpa esoknya?

mungkin somebody yang akan jadi teman hidup suatu hari nanti?

mungkin yang akan jadi kawan baik?

and mungkin juga yang bakal jadi musuh?

jadi para-para hati semua.....

kalau hidup tidak seperti yang kita inginkan...

tak bermakna..hidup kita tidak bahagia kan.....

kita hidup...learn to adapt new things....

learn to give and take....

learn to sacrifice..

kalau kita tidak belajar buat pilihan yang salah...

macam mana kita nak tahu pilihan lain yang betul???

-moga kita cukup kuat perthankan apa yang kita yakinkan- lots of love-sweetroses...

Friday, August 19, 2011

aku sedang belajar setia....^_^





Assalamualaikum....^_^

selalu orang kita sayang ada depan mata.....
kita selalu jumpa...
kita selalu dengar suara....
kita selalu gelak sama-sama


so..ada satu masa...dia jauh....
seorang kat selatan...seorang kat utara....
seorang kt timur...seorang kat barat....

tu baru dalam Malaysia...kalau yang dekat overseas.....confirm2 la nak jumpa susah kan...

in the meantime...jumpa ramai orang....dalam
banyak-banyak yang kita jumpa..

mesti ada yang satu kepala dengan kita...

yang selalu buat kita gelak....

yang kita selesa nak bercerita....

yang sangat sweet...gentle...caring....etc...

then the loyalty test begin!!!! ^_^
sejauh mana kita kuat nk protect hati kita
lagi-lagi....he/she memang memenuhi syarat yang ditetapkan dalam
list kind of my girl/guy....hahaha

Someone said to me...we have our own soul mates...ada "s" so ramai la...

memang ramai orang yang akan sama jiwa dengan kita...tapi belum tentu dia yang terbaik kan...



macam dalam ayat-ayat cinta
"jodoh itu rahsia Allah" ^_^

so mungkin he/she is your soul mate tapi mereka cuma boleh jadi...

kawan untuk gelak-gelak/untuk bercerita/untuk hang out/untuk gaduh....

para-para hati semua...kita jangan easily trap dengan perasaan itu...
sekali dah jatuh...tergolek pulak kan susah....



admit "game of heart" ni memang seronok...
siapa tak suka kalau jmpa org sekepala dengan kita..

and yes..maybe kita suka...

once dia buat benda yang kita suka.....
once he/she stop it..then suka akan hilang...

tapi no doubt...through that kita akan jumpa orang yang sama dengan kita...

then suka-suka...jadi chenta-chenta.....hahahaha

apa pun kita jangan main-main kan perasaan orang yep...



kalau tak suka...cakap tak suka...

kadang-kadang ada juga orang cepat betul salah faham....

istilah "perempuan kalau diam tanda setuju" macam tak boleh pakai la sekarang...hehehe

time dekat dulu..hati kata "confirm tak cari lain!!!! intan payung,apple of my eye la..."

bila jauh hati mula bisik2.."err..ni lagi gentle la..." "kenapalah tak jumpa dia dulu"

memang selalu terjadi..got experience from someone...case ni "TERBALIK" lak

before this bf dia dekat oversea,every month akan balik sekali untuk jumpa family and gf dia...

bila dengar macam tu hati terfikir "untungnya dapat guy macam tu..bukan murah nak balik sebulan sekali..bla..bla"

but yang peliknya...bila jauh dia boleh setia..once dia balik malaysia...kerja...fall in love dekat orang office dia...hahahaha

pada hal dekat sini, bukan tak boleh kalau nak jumpa selalu kan....

so..."hati" "hati" kita memang easily attract to opposite gender....

its normal...

yang tak normal...bila attract to same gender...errr...^_^

Moral of the story :

remember one thing...

Are you attracted to others, but stay with them faithfully without regret??
-then it`s l o v e.

and im admit currently "aku sedang belajar setia" ^_^

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love_sweetroses


Saturday, August 13, 2011

Ada akal...ada iman...ada hati....seseorang itu akan faham erti PEREMPUAN dan LELAKI...




Yesterday newspaper was about a women, kena samun, rogol, simbah asid..and plus terjadi dalam bulan ramadhan.....????

Benda first yg terlintas....it is human? sampai hati sungguh lelaki buat mcm tu??
Mana rasa kemanusiaan...rasa simpati...rasa bersalah.....

Diciptakan wanita dari tlg rusuk lelaki supaya dekat dengan lengan untuk dilindungi...
kalau lengan yg dicipta tidak boleh melindungi,tapi ia sendiri menghancurkan wanita....
mana lagi safest place untuk girls?

I had read satu buku..H.M Tuah..his qoute lebih kurg macam ni

"lelaki ini bukan lah jenis yang terlalu sampai hati....tapi bila ego,harga dirinya di
cabar dia boleh jadi seseorang yg sampai hati"

Kalau difikir-fikir balik,ayat kat atas ni memang betul kan...

realiti nya...semua benda berlaku bersebab...

so kita as a woman..a girl...diri kita...kita kena selalu jaga diri...

mcm kata HM Tuah...kalau tak suka..kita diam je...or ckp baik2....jgn mengutuk..memalukan org...meludah ke....ia menjatuhkan maruah seseorang...semua org akan rasa terhina kalau kita buat macam tu....





so logically...bila terhina orang akan rasa 2 benda...SEDIH or MARAH...
kalau level sedih lagi tinggi dari marah...dia akan lebih banyak bersabar...
kalau yg marah tue dah nak meletup macam gunung berapi tu,tu yang timbul macam2 benda-benda pelik sekarang....

tak kisah lah bila-bila..Ramadhan ke..Syawal ke...yang penting rasa marah dapat dilepaskan..hutang dendam terlunas....

Girls....since we are the gorgeous,beautiful creatures wink..wink ^_^....pemakaian...
sikap.. everything kita saling ingat mengingati ye...

Legging2 tu kalau nak pakai sangat rasanya cukuplah dirumah je...cukup2 lah non muslim je yang pakai yep...our garment store banyak seluar2 yang proper..macam-macam colour...macam fashion....size XS-XXXL pun ada...harga yang sama...bukannya beli seluar yang kecik,harga murah....peringatan untuk diri sendiri jugak sebenarnyer...^_^

sebab zaman sekarang sudah terlalu banyak yang terbuka...mata-mata yang tak ada SIRIM ni mula nak tengok yang tertutup pulak....

sebab itu bila orang cakap,orang yang pakai sopan-sopan pun boleh kena rogol..hah itulah sebabnye....

okay lagi satu...kita hidup berjiran kan...rasa nya zaman sekarang sikap ambil tahu itu memang perlu tinggi...not busybody it just rasa curiosity.......

kalau kita tahu rumah sebelah tu ada ank dara je...tiba-tiba ada lelaki masuk...then kita perlu berjaga-jaga lah...okay...


kalau tiba-tiba nampak jiran sebelah pindah rumah malam2 tu...hah,betul ke jiran kita yg pindah...ke orang merompak..????

Kalau nampak anak2 jiran tengah main tgh2 jalan...tgk2 kan lah sekali...takut kereta ke...org kidnap ke.....

Remember bukan jadi busybody...tp curiosity....^_^

If everybody takes their role...their part...kita boleh hidup happy-happy je selalu....

I had read a qoute mksudnya kalau tiada lelaki didunia tiadalah wanita yang disakiti,aman je....tapi rasanya kalau tak ada lagi susah kan....

Siapa yang nak jadi buruh nak buat rumah berpuluh-puluh tingkat tu...
Siapa yang nak wat kerja-kerja teknikal..pasang component kereta...elctricity....
Kedai-kedai fashion,make up semua tak laku la...sebb tak ada perempuan nak cantik..nak lawa..
siapa nak tengok...lelaki tak ada...
No doubt ada perempuan yang boleh buat kerja technical sekarang tapi banyak mana....

So,jadinya creature yang bernama LELAKI to act like a REAL LELAKI...REAL MAN....hormat seseorang yang bernama wanita...kalau you disrespect us..then somebody pay back to your mother...daughter...sister...nak tahu betul ke tak...try it!

Apa yang dibaca di newspaper tu,it is not what we called MAN...

And terlahir nya PEREMPUAN...untuk berperwatakkan PEREMPUAN....
bukan untuk jadi bahan tatapan...bukan untuk jadi bahan mainan.....kadang-kadang ia terjadi because we let it happen....

Ada akal...ada iman...ada hati....seseorang itu akan faham erti PEREMPUAN dan LELAKI...

peringatan lebih untuk diri sendiri....

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love sweetroses

Wednesday, August 10, 2011

when men say I will solve all your problems...^_^



When a man promise he will try to solve your problem...fix things to become better....help you release stress.. believe it...he will do....heheheh ^_^

Situation A

you : " I walked into work today and before i could get to my desk,I saw Tanya walking over to the coffee machine and wouldn't you know that she had on the same shirt as me?"

your girlfriend : " You better stop it.Which one?"

you : "The blue one.You know,the one with the orange flower print? I got from the store across town? On sale?"

your girlfriend : " You mean the one you found on the $29.99 rack in the back? The same day,I found those shoes at the store just down the street?"

you : "That's the one! I wore the shirt to work a few weeks ago and she complimented me on it and next thing I know,she ran to the store and bought my shirt and is wearing it to work!
Can you believe it? Do you know how that made me feel?"

your girlfriend :" Aww..Are you serious? That's horrible.She 's got some nerve..."


conversation TO BE CONTINUE...problem never solve...never end...tension level increase bla...bla..bla...





Situation B


you : " I walked into work today and before i could get to my desk,I saw Tanya walking over to the coffee machine and wouldn't you know that she had on the same shirt as me?"

your man : " Really? Dont wear it anymore"


Conversation END...problems solve...tension gone ^_^


credit to "act like a lady..think like a man -steve harvey-"


moral of the story : bulan puasa ni kurang2 kanlah gossipping...sesi networking...sesi luahan perasaan dgn kwn2 perempuan smpai terbawa2 kepada mengumpat...heheheh der problem talk to men...solution diorg akn SIMPLE...EASY...xder pnjg2 berjela2....

MEREKA KITA berbicara dalam bahasa yang berbeza..tujuannyaa bukan untuk menjauhkan...tapi untuk melengkapkan...

so,when men said i will solve your problems...believe it...they will do..hehehe

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses