this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Thursday, November 10, 2011

bila berdoa...^_^

.



Assalamualaikum para-para hati semua...^_^

Hari tu...tengok adik solat...lepas solat...biasa lah..baca doa kan....

So,lepas solat tanyalah dia...

"Ain,doa apa?"
"Doa ampunkan dosa dan dosa mama abah"
"Tu je..tak ada doa benda lain?" Dia mengeleng...

So...terfikir-fikir juga....kita selalu solat apa yang kita minta?

Kita sebut ke semua yang kita nak semasa doa tu??

Baca buku HM Tuah....summary yang aku boleh buat lebih kurang macam ini....

kita selalu baca doa untuk ibu bapa...
doa untuk terang hati...
minta diampunkan dosa-dosa kita...
dan ada lagi doa-doa bahasa arab yang kadang-kadang kita tidak faham apa maksudnya...

Jadi bila apa ditakdirkan...tidak seperti yang diharapkan....
kita mula rasa...
bosan....
give up....
usaha sudah...doa sudah...

sedangkan kalau kita fikir-fikir kan balik..
kita ada suarakan ke permintaan kita padaNYA...?

contohnya...
kalau kita nak dapatkan kerja...usaha sudah....
tapi selalu kita doa minta murah rezeki...
diampunkan dosa...
tak sebut langsung pasal kerja..
macam mana Allah nak makbulkan...

samalah macam jodoh kita...
kalau kita nak dia yang jadi jodoh kita...
pinta lah padaNYA...mention nama...full name pun boleh..^_^
mohon padaNYA semoga si fulan bin si fulan yang terbaik untuk kita...
dan kita juga yang terbaik untuk dia....

kalau untuk parents kita
doalah untuk mereka...
bukan setakat minta diampunkan dosa-dosa mereka...
supaya mereka sihat...diberi kesihatan yang baik....
murah rezeki....murah rezeki untuk apa?
untuk pergi haji ke?....sebut je semua benda...tak salah pun...
mudahkan....^_^

HM Tuah kata...
mula-mula berdoa dalam bahasa arab..
lepas itu berdoalah dalam bahasa melayu....
tak habis nya masa kita kalau berdoa lama-lama....^_^

Jadi kesayangan semua.....DIA maha mendengar...maha mengetahui...
pintalah dengan rendah hati...dengan bersungguh....^_^

p/s : kalau time exam...lecturer pesan...jawapan be specific...

same goes time berdoa...

"bila berdoa pun...be specific..."

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love...sweetroses..