this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Thursday, November 10, 2011

bila berdoa...^_^

.



Assalamualaikum para-para hati semua...^_^

Hari tu...tengok adik solat...lepas solat...biasa lah..baca doa kan....

So,lepas solat tanyalah dia...

"Ain,doa apa?"
"Doa ampunkan dosa dan dosa mama abah"
"Tu je..tak ada doa benda lain?" Dia mengeleng...

So...terfikir-fikir juga....kita selalu solat apa yang kita minta?

Kita sebut ke semua yang kita nak semasa doa tu??

Baca buku HM Tuah....summary yang aku boleh buat lebih kurang macam ini....

kita selalu baca doa untuk ibu bapa...
doa untuk terang hati...
minta diampunkan dosa-dosa kita...
dan ada lagi doa-doa bahasa arab yang kadang-kadang kita tidak faham apa maksudnya...

Jadi bila apa ditakdirkan...tidak seperti yang diharapkan....
kita mula rasa...
bosan....
give up....
usaha sudah...doa sudah...

sedangkan kalau kita fikir-fikir kan balik..
kita ada suarakan ke permintaan kita padaNYA...?

contohnya...
kalau kita nak dapatkan kerja...usaha sudah....
tapi selalu kita doa minta murah rezeki...
diampunkan dosa...
tak sebut langsung pasal kerja..
macam mana Allah nak makbulkan...

samalah macam jodoh kita...
kalau kita nak dia yang jadi jodoh kita...
pinta lah padaNYA...mention nama...full name pun boleh..^_^
mohon padaNYA semoga si fulan bin si fulan yang terbaik untuk kita...
dan kita juga yang terbaik untuk dia....

kalau untuk parents kita
doalah untuk mereka...
bukan setakat minta diampunkan dosa-dosa mereka...
supaya mereka sihat...diberi kesihatan yang baik....
murah rezeki....murah rezeki untuk apa?
untuk pergi haji ke?....sebut je semua benda...tak salah pun...
mudahkan....^_^

HM Tuah kata...
mula-mula berdoa dalam bahasa arab..
lepas itu berdoalah dalam bahasa melayu....
tak habis nya masa kita kalau berdoa lama-lama....^_^

Jadi kesayangan semua.....DIA maha mendengar...maha mengetahui...
pintalah dengan rendah hati...dengan bersungguh....^_^

p/s : kalau time exam...lecturer pesan...jawapan be specific...

same goes time berdoa...

"bila berdoa pun...be specific..."

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love...sweetroses..

5 comments:

  1. ini hanyalah pemikiran aku k! semua yang kau tulis kat atas ni betul dan diterima..... orang cakap "why not?"

    tapi bagi aku....Allah itu Maha segala2nya..... He know us better than us....tapi lecturer tak memahami kita, jadi jawapan kena specific....sebab dia sama mcm kita....MANUSIA~~

    aku pernah belajar doalah secara ringkas dan bermakna tapi tiada penerangan spesifik apa "ringkas dan bermakna" itu....

    apa yang penting, Allah tahu apa dalam hati kita.....yang penting kena selalu ingat Dia~~

    nice share~

    ReplyDelete
  2. thanks for d'respon...^_^ betul,Allah tahu apa ada dalam hati kita...tapi kalau kita tak mohon...berdoa bersungguh...bagaimana DIA nak makbulkan...maybe the "specific" word not suitable to use it in this context..takut org ingt mksudnya "berlebih-lebihan" plak...sorry...i'll improve my writing...

    ReplyDelete
  3. totally not agree with this entry !!
    other word said.."Allah understands our prayers even when we can't find the right word to says them or not describe in our prayers..Allah knows us better " sooo?????

    ReplyDelete
  4. Salah ke kalau kita berdoa bersungguh2 pada Allah..untuk kebaikan kita..???Salah ke kalau meluangkan masa yang lebih dengan Allah dengan berdoa dengan masa yg lama...saya rasa tak salah...kenapa mesti malu untuk memohon pertolongan Allah..dia Tuhan kita..menciptakan kita..memang "ALLAH knows us better" tapi tak salahkan untuk kita suarakan isi hati kita...kita tak perlu the right words untuk bercakap dengan Allah...suarakan sahaja...jika ALLAH tak makbulkan..then HE knows better than us...sebab kerja memakbulkan doa ni..semua kerja ALLAH..kerja kita hanya BERDOA BERSUNGGUH2..susah ke?? jika apa yang anda sebut diimplementkan dalam situasi ini,seseorang sudah melakukan kejahatan,tapi tidak tahu bagaimana hendak berdoa,atau hanya berdoa dengan sambil lewa...tapi niat di hatinya,dah menyesal dan ingin mohon keampunan..(di fikirannya ALLAH knows us better)..it is enough to be a good muslim....??? kita sama2 fikir kan..entry saya hanya menyatakan pandangan...^_^

    ReplyDelete
  5. apa yg kite nak, kite kene mintak dengan bersungguh2. kalo kite nak duet, mintak sungguh2 dengan alasan yg munasabah. walaopon kite xnyatakan secare spesifik didalam doa, Allah Maha Mengetahui. Tapi bukan ke lagi molek kalo kite nyatakan secare spesifik untuk menunjukkan kesungguhan kite dalam meminta sesuatu dari yang Maha Agung. itu sebabnye kite digalakkan menadah kedua-dua tangan apabila berdoa. ianya menunjukkan kesungguhan dalam kita meminta pertolongan dari Allah.totally agree! Love this post!

    ReplyDelete

reality is not a fairy tale story...^_^