this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Saturday, April 7, 2012

KOMUTER-PUTRA-STAR

Assalamualaikum :)

Hai..
Last week,tuan punya blog ni balik sendiri naik public transport...
Rasanya dah berkurun tak naik komuter,star LRT,putra disebabkan sekarang ada yang boleh hantar and ambil kan hehehe....
So,first KOMUTER
Semua tahu komuter provide koc untuk wanita...WANITA sahaja...


Sayangnya,encik lelaki ni tak faham-faham kot...
Masuk dengan selamba...and terus amik seat..
Bukan seorang...ada lah dalam sepuluh orang...
You spell "MEN" in the wrong way guys...
Dan ramai juga mak cik,kakak yang pregnant terpaksa berdiri...
But,nasib baik....Dalam sepuluh orang yang masuk tu bukan  orang kita :)...
It relief me sebab it prove a little bit that guys out there ( Malay especially)  still have good ethics..still kacak dalamnya..bukan sekadar kacak rupa je:p

Then,turun KL sentral...
So,kat sini tuan punya blog dah macam rusa masuk kampung...hehe
Pergi dekat machine tickets tu,tiba-tiba terpandang "TOKENS"
Tengok orang sebelah..kiri..kanan...kiri..kanan...
Sejak bila tukar ni???
Sungguh,nampak sangat jakun...hahahaha
Tu lah tak baca paper...tak tengok news...aiyooo!
Tak apa buat macam biasa...
Masuk duit tangan tergagau-gagau pilih location semua...
It is simple things sebenarnya..just tukar tickets tu pada tokens...tapi sebab first time...
tu yang semacam tu je...hehehe
Dalam hati terdetik oh MALAYSIA ku sudah MAJU :)

Then naik PUTRA turun masjid jamek...
While waiting train to ampang,mata tiba-tiba ternampak satu board..and ada laluan dekat situ..

"LALUAN KHAS ORANG KELAINAN UPAYA"


and ada letak gambar wheelchair sebelah tu
Laluan tu mungkin bukan untuk orang yang kurang upaya sahaja...maybe for tourists yang bawa luggage..so,they provide this facility..
Tapi,somehow i think maybe kita patut tukar word 'KURANG' kepada 'KELAINAN'
It sounds much better..tak berbunyi kekurangan...dan nampak lebih sopan
betul tak?


Realitinya...kita sebenarnya tak sempurna...ada word "KURANG" dalam diri kita..
bukan pada mereka yang buta..bisu...pekak..semata-mata
cukup anggota badan  tak bermakna sempurna...
sebab kadang-kadang,tangan dan kaki lah mampu bawa kerosakan  dalam diri kita..dalam dunia...

A few minutes,train pun sampai...STAR...sambung perjalanan ke AMPANG...^_^

So,along the journey (hahaha macam jauh sangat balik tu)...
I've observe...
I've learn a lot...
It's quite fun:)
Belajar dari melihat...dan...mendengar....
Sesuatu yang kita dapat bukan di dalam dewan kuliah...

Mungkin bagi yang lain ia pengalaman biasa..
But for me..this is my different way of learning :)

Encik-encik kacak dan cik-cik cantik semua..:)
Kalau keluar jalan..rajin-rajinlah observe sekeliling anda..
You dont know,what you might see..or learn..:)

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses

Wednesday, April 4, 2012

hai,awak :)


Assalamualaikum
Hai awak...
Ya,awaklah yg tengah baca ni...
saya tengah cakap dengan awak ni...:)
Pernah tak terfikir dalam sibuk-sibuk buat rutin harian kita...
have you ever thinking that today,do I've done something to please others?
Have you?...
Buat sesuatu yang menggembirakan orang lain daripada melakukan sesuatu yang kita suka...
Yang kita seronok...
Buat sesuatu yang kita rasa remeh...leceh..susah..tapi besar maknanya bagi orang lain....???
Kalau tak sure,so cuba rewind balik today's routine....
Dari bangun subuh...sampai la sekarang....
Have you miss something important in your life?
Have you miss your job...your responsibilities to others?
Have you?


World does not revolve around you..
Bukan kita sahaja yang ada dalam dunia...
Bukan kita dengan kesukaan kita sahaja yang wujud dekat muka bumi ini...
Ada orang lain...
Ada manusia lain...
Yang lain jantina..lain sikap...lain perangai
Boleh jadi kebencian kita jadi kesukaan orang lain...
Boleh jadi kesukaan kita jadi kebencian orang lain...

Dont expect others would always understand you...
Understanding doesn't come in one way...
You able to understand others...and they will understand you back...SIMPLE...
Dont make things become complicated...
Just do your job...
Your responsibilities...
Show some of your concern...
Your care about surrounding you...
Your respect about others sensitivities...
Stop arguing...
Stop complaining...
As long as benda itu untuk kebaikan kita...
salah ke kalau kita sekali sekala mengalah sedikit...
salah ke kalau kita tunduk,merendah sedikit...
Tak nampak bodoh pun kalau mengalah...
People cant prove you are stupid...if you are not stupid..

So,awak yang kacak-kacak and cantik-cantik ni...
Ya,awaklah...saya cakap dengan awak ni...:)
Just be nice...
Sometimes we need to do something to please others...instead of doing something that we please to..
When I said sometimes...it means sekali sekala...kadang-kadang...bukan tiap masa..:)

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love-sweetrose-

Thursday, March 29, 2012

Mr perfect ^_^


  1. Known how to make you smile when you are down.
  2. Try to secretly smell your hair, but you always notice.
  3. Stick up for you, but still respect your independence.
  4. Give you the remote control during the game.
  5. Come up behind you and put his arms around you.
  6. Play with your hair.
  7. His hand would always find your hand.
  8. Be cute when he really wants something.
  9. Offer you plenty of massages.
  10. Dance with you, even if he feels like a dork.
  11. Never run out of love.
  12. Be funny, but know when to be serious.
  13. Realize he's being funny when he needs to be serious.
  14. Be patient when you take forever to get ready.
  15. React so cutely when you hit him and it actually hurts.
  16. Smile a lot.
  17. Plans a romantic date full of things he wouldn't normally do because he knows it means a lot to you.
  18. Appreciate you.
  19. Help others out.
  20. Drive five hours just to see you for one.
  21. Always gives you a kiss when you leave, even when his friends are watching.
  22. Sing, even if he can't.
  23. Have a creative sense of humour.
  24. Stare at you.
  25. Call for no reason

Ini things yang PERFECT GUY would do... I found it dalam satu blog...nice blog ^_^ boleh lah selalu singgah nanti..
Boleh ke lelaki buat semua ni,semata-mata nak digelar "MR PERFECT?
I bet none :p
REALITI,guys you dont have to be perfect...because you cant be perfect...that is why God create us to complete you...^_^
Girls tak perlukan anda-anda semua untuk menari kalau tak reti..give remote control during game...or stick up with us....hahaha...
Just be yourself and at the same time 
be a little bit sensitive...
a little bit caring...
a little bit loving..
a little bit understanding
Just a little bit...
Sebab perempuan bila rasa dia disayangi,dikasihi,dia akan memberi lebih dari kemampuannya..^_^
Tapi,never take things for granted....:)
You can say I LOVE YOU many times,everytimes....write any sweet little things..but if you doesnt prove it...it is USELESS....

Just be yourself..^_^

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love-sweetrose...

Wednesday, March 21, 2012

traffic congestion!!!

Time check!! 4.40 pm
Class start : 5.00 pm

Speed walking!!!

Hahaha...time pergi class kaki memang melangkah laju betul...
Lagi-lagi kelas dekat dewan kuliah...bila ramai sangat orang..mula lah bertolak-tolak masuk...
"Ala...ko lah dulu.."
"Eh aku pula,ko la"

A tolak B..B tolak C...

So,untuk mengelakkan situasi tersebut...kenalah jalan laju...laju..and laju...^_^
Tengah syok speed walking,ada pula jalan melenggang kat depan ni...
Kt dalam fac pun ada "Traffic congestion"!!!!
Rasanya orang depan ni kelas sama...
Time check!! 4.50pm

"Cik abg nak jalan melenggang pergilah pasar malam!!"

Bila nak pergi kelas jalan bukan main slow...bolah lagi main cuit-cuit..
Cuit-cuit lah kat rumah ke...cafe ke...
Ni tengah-tengah alam ni juga nak bergurau senda....hailoh!!
Sempat lagi nak beramah mesra dengan budak-budak fac lain...
Lelaki...:p
Slow and steady pun kenalah ikut masa and tempatnya...
Kalau dekat jalan,tau pulak bising,horn..bila org drive slow kt lane kanan
Kat sini kena ikut juga lah...:p IKUT KIRI JIKA TAK MEMOTONG....
Full speed!!...zapp,maaflah cik abg,nak lenggang2 pergi tempat lain..

My personally view:
Girls memang jalan laju time nak pergi class....
Tapi shopping..yes we're slow and steady...hahahaha :p
Guys memang...slow...steady...jalan nak pergi class...
Masuk class lambat..muka confident...selamba...^_^
Time shopping....laju je jalan...
Kan tak kena time and tempat tu...
hahahaha....

So,moral of the story :
Keluar awal nak pergi class!!!..even faculty seberang jalan je pun...since traffic congestion just not on the road only! hahaha...

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses~~~

Saturday, March 17, 2012

Shopping!!!!

Assalamualaikum...
new sem dh start a few weeks..and as final year student...there are lot..lot..lot of assignments,projects need to be done...pheww! :p
PT,JPA duit yayasan dah selamat masuk dalam account students semua...dan kakak,abg,mak cik,pak cik yang berniaga..tersenyum lebar...huhu memang untung sgt kalau meniaga dekat student awal-awal sem ni...^_^
So,having some shopping times with my girlfriends..its kind of release some stress... even though,I am not so stress right now hehehe....^_^

" Cantik tak baju ni?"
"Cantiklah...beli la"
"Lawalah beg tu,nak beli ke tak?"
"Aah..belilah...murah je"
"Eh,kedai sini jual murah lah,sana tu mahal"
"Aah..pada hal sama je."

And banyak lagi cakap-cakap during shopping...GIRLS!

I am personally feel,shopping dengan girls is kind of fun..tak perlu nak rush...take time...boleh jalan lama-lama..and masuk lah kedai mana-mana...^_^
Bila compare shopping with boys..hehe...
Tak tahu girls lain macam mana but admit...I am fussy...hehehe shopping bukan senang..need to try...compare the price..material...
So,untuk hadapi situation macam tu,girls are good at it..hehehe...I cant stand frowning face while shopping...it lose my mood...Siapa yang suka? Sure tak ada kan..Huhu

Tapi,siapa-siapa nak minta teman shopping,i luv to do it...hahaha
Kalau teman boys shopping memang senang..pilih baju...try..terus pilih...
Tak ada dah nak pergi jalan-jalan tempat lain...:)

Apa pun..shopping ikut keperluan yep...^_^
Keperluan is the priority....
Kehendak is the minority...

So..gudluck for this semester,brothers and sisters

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita perlukaa...lots of love-sweetroses-

Tuesday, February 7, 2012

Saya nak beli makan

Cuti Maulidur Rasul..Thaipusam...buat jalan-jalan kt KL smooth je..hehehe....
Kalau KL macam ini hari-hari kan seronok...
Nak berjalan senang...nak shopping senang...^_^
So,after balik dari Pesta Buku dekat PWTC terus pergi Jalan TAR..
dah lama tak pergi pasar malam hari sabtu dekat situ....


Dekat pasar,singgah makan dekat satu gerai mihun sup...
Tengah-tengah tunggu order,ada seorang lelaki tua,cina datang hulur bekas...
Dalam bekas tu adalah dalam RM 2,3 plus dengan duit syiling...
Dia goncang-goncang bekas itu,tanda mohon simpati diberi barang seringgit dua...
Bila aku mengeleng kepala,dia berlalu pergi pada orang lain...

Waktu itu hati terdetik..
"Kalau duit yang diberi itu untuk betul digunakan untuk beli makanan..
kalau kita bagi dia makanan dia terima ke"

So,macam dapat baca hati aku ni...
Tiba-tiba datang lagi seorang lelaki tua,india...
Dia hulur tangan dekat seorang customer yang tengah tunggu order dekat gerai itu sambil cakap
"Encik,saya nak beli makan ni encik"
Then lelaki itu jawab
"Awak kalau nak makan,awak pergi sana kedai saya ada jual nasi beriyani.Cakap dekat orang jaga itu,boss suruh bagi awak makan" 
Aku tersenyum dalam hati
"Macam tau-tau pak cik ni"
Lelaki india itu terus pergi entah ke mana.
Aku pun tak sure dia pergi ke kedai itu or 
apa yang dia cakap tadi hanya nak pancing simpati orang lain supaya bagi dia duit...

Terlalu banyak dilemma kan...
Bila terpandang ramai peminta-peminta sedekah di pasar,kedai-kedai makan,merata tempat...
Biasanya bila ditanya kenapa kita tak nak memberi?
"Itu semua sindiket tu..nak tipu orang"
Bila memberi tapi hati tertanya-tanya dia nak buat apa dengan duit itu,jadi tak ikhlas pula kan...
huhuhu....
Tapi untuk salahkan mereka,tak boleh juga..
Kalau setiap kali nampak orang yang sama,mestilah hati terdetik
"Ishh,asyik dia aje..hari ini dia...esok dia..."
Hahaha...aku pun kadang-kadang terfikir benda yang sama...;p

Sekadar memetik kata-kata dari penulis Zahiruddin Zabidi :

"Pernah ada ahli hikmah yang mengatakan "Memikirkan apakah diri ikhlas atau tidak adalah tanda orang itu tidak ikhlas sebenarnya "




So,personally aku rasa selagi kita boleh memberi,berilah sewajarnya
Memberi tidak akan mengurangi malahan bertambah rezeki


Aku memang respect pak cik kt pasar itu..^_^
Agaknya berapa ramai lagi peniaga yang boleh buat macam itu ek????


Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan~~lots of love sweetroses..


Friday, February 3, 2012

Kau tipu...tipu..tipu..aku lagi...:p


Siapa nak kena tipu...?? Ada??
Sure la tak ada kan...
Selalunya perempuan la...
"Awak,nak hp" first thing buka inbox....scroll down...
sent item...scroll down...
calls, dialed,received,missed call..
"Awak.nak password email,fb," click message..click notification...click sent item..

Sebab apa macam ni?
Jealous..??
No,its more on protecting themselves...takut!!
Takut kena tipu... backstabbing..cheating...and any terms yang seangkatan dengannya...
So,logiknya bila takut kita akan buat something untuk pertahankan diri kita..
More precaution steps...
Tak nak hati sakit...tak nak hati kecewa...
Its normal...

Tapi kadang-kadang bila terlampau sangat..selalu lah...
GADUH itu mesti...
MAKAN HATI hari-hari...
Kalau relationship itu penuh dengan gaduh,makan hati...
then,where is the happiness inside it...
hilang!....
Dari yang cantik,seronok...semua tak ada...bye2...:p


Tapi hakikatnya...everything is beyond kemampuan kita..
Ini benda yang selalu ingatkan diri sendiri....
Logiknya...
Bukan boleh selalu depan mata...
Bukan boleh check semua benda...
Bukan boleh tahu apa yang nak jadi..
Selagi ada button delete...everything can be erased easily..
Unless you are some kind of software/computer geek,
banyak masa nak trace semua benda yang dah kena delete..hahaha

Kalau nak tipu...tipu juga....
Jagalah macam mana pun...
Kongkonglah sekuat mana pun...
Kalau dia nak tipu...tipu juga
Kalau dia nak tikam kita dari belakang..dia akan buat juga akhirnya....

But,apa yang kita boleh buat...
Kalau kita tak nak orang tipu kita,backstab kita...
Then don't do this to others...
Its karma...what goes around comes around...

Daripada banyak masa terbuang jaga dia,
Lebihkan masa untuk jaga diri kita...hehehe

And jika kita yakin dengan pilihan kita...
DIA itu maha mendengar..doalah banyak-banyak....
Kalau ada penipuan,tunjukkanlah...
Jangan bila sudah kena tipu...
bila sedih...baru nak doa...

So,para-para hati semua...
Hidup sangat singkat untuk sedih selalu...gaduh...makan hati...
Buka hati kita untuk gembira..happy selalu...
Ada banyak senyuman dekat sini...^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^

Kalau tak ada ambil lah satu...tak payah bayar...hehehe

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan~~lots of love sweetroses...

Friday, January 27, 2012

Baucar..baucar..baucar...




Assalamulaikum
hai...para-para hati semua
since sekarang tengah cuti-cuti malaysia...spending quality time dekat rumah,before get back to lab..^_^

baucar..baucar..baucar...!!!!!!!!!!!!!!

sekarang memang musim student habiskan baucar buku hehehe....penuh MPH..Popular...sebelum ini tak pernah tengok orang beratur panjang nak beli BUKU....hehe...baguslah kan tingkatkan habit membaca....

Untuk students yang baru masuk U,tengah-tengah sem..i think kemudahan yang sudah diberikan boleh lah beli buku-buku pelajaran..even dapat sebuah pun jadilah kan...siapa nak bagi buku harga RM200 macam itu je...so,please make full use of it for the sake of your study...^_^

Untuk yang sudah habis sem...or akhir sem...hehe..memang rezekilah dapat baucar ini...
Buku nak beli pun tidak ada...nak tukar dengan duit tak boleh...so???  hehehe

rasanya advantages ini lebih pada girls since girls memang biasa dengan habit membaca ini...

ada tengok dekat MPH,sebakul penuh dengan novel je...

kalau satu novel RM25...RM200 dapatlah 8 hahaha...itupun pejam celik,pejam celik...2,3 minggu habislah baca 8 novel tu...:p

kalau lelaki selalu beli buku apa ek?? 

Kadang-kadang bukan tak nak beli..takut buku tak best sangat...cover 100% markah..cantik...tapi dalam kurang sikit..

Plus,nak tengok satu-satu buku itu takes time...macam shopping la juga...hehehe
So...for those yang tidak tahu nak beli buku apa..i think i can suggest one...

BUKAN SUSAH NAK FAHAM by Zahiruddin Zabidi


ni buku islamic and motivation book...overall penulisan pada short and good stories...
those yang nak beli buku yang senang nak faham..penulisan tak heavy sangat..this is a good book...
basically ceritanya simple...persoalan yang kita rasa mudah tapi sebenarnya kalau tak ada penerangan yang betul boleh jadi salah...contoh tajuk cerita bagaimana Allah solat...kaabah adalah tuhan...
So kalau rasa-rasa nak tahu jawapannya...beli la hehe...i ranked this book 4/5..

Next,ada lagi buku-buku yang boleh consider untuk beli...contohnya..UNTUKMU WANITA by Zaharuddin Abd Rahman...ada buku english yang harga dia mahal sikit..tapi bila translate,harga lebih murah macam THINK LIKE MAN,ACT LIKE A LADY by Martin Steve..chicken soup for the soul malay version...biasanya this book seronok baca in english...tapi malay version rasanya boleh tahan...^_^

hahaha...macam promoter buku....untuk novel,since tidak pandai sangat nak tentukan novel mana yang best..tak boleh nak suggest...hehehe

So,para-para hati semua...reading also one of good therapy...

Spending some time with book...tak rugi...^_^

Lastly...spending your quality times...with quality activities...with quality people.....hahaha

-Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love~sweetroses~