this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Saturday, April 7, 2012

KOMUTER-PUTRA-STAR

Assalamualaikum :)

Hai..
Last week,tuan punya blog ni balik sendiri naik public transport...
Rasanya dah berkurun tak naik komuter,star LRT,putra disebabkan sekarang ada yang boleh hantar and ambil kan hehehe....
So,first KOMUTER
Semua tahu komuter provide koc untuk wanita...WANITA sahaja...


Sayangnya,encik lelaki ni tak faham-faham kot...
Masuk dengan selamba...and terus amik seat..
Bukan seorang...ada lah dalam sepuluh orang...
You spell "MEN" in the wrong way guys...
Dan ramai juga mak cik,kakak yang pregnant terpaksa berdiri...
But,nasib baik....Dalam sepuluh orang yang masuk tu bukan  orang kita :)...
It relief me sebab it prove a little bit that guys out there ( Malay especially)  still have good ethics..still kacak dalamnya..bukan sekadar kacak rupa je:p

Then,turun KL sentral...
So,kat sini tuan punya blog dah macam rusa masuk kampung...hehe
Pergi dekat machine tickets tu,tiba-tiba terpandang "TOKENS"
Tengok orang sebelah..kiri..kanan...kiri..kanan...
Sejak bila tukar ni???
Sungguh,nampak sangat jakun...hahahaha
Tu lah tak baca paper...tak tengok news...aiyooo!
Tak apa buat macam biasa...
Masuk duit tangan tergagau-gagau pilih location semua...
It is simple things sebenarnya..just tukar tickets tu pada tokens...tapi sebab first time...
tu yang semacam tu je...hehehe
Dalam hati terdetik oh MALAYSIA ku sudah MAJU :)

Then naik PUTRA turun masjid jamek...
While waiting train to ampang,mata tiba-tiba ternampak satu board..and ada laluan dekat situ..

"LALUAN KHAS ORANG KELAINAN UPAYA"


and ada letak gambar wheelchair sebelah tu
Laluan tu mungkin bukan untuk orang yang kurang upaya sahaja...maybe for tourists yang bawa luggage..so,they provide this facility..
Tapi,somehow i think maybe kita patut tukar word 'KURANG' kepada 'KELAINAN'
It sounds much better..tak berbunyi kekurangan...dan nampak lebih sopan
betul tak?


Realitinya...kita sebenarnya tak sempurna...ada word "KURANG" dalam diri kita..
bukan pada mereka yang buta..bisu...pekak..semata-mata
cukup anggota badan  tak bermakna sempurna...
sebab kadang-kadang,tangan dan kaki lah mampu bawa kerosakan  dalam diri kita..dalam dunia...

A few minutes,train pun sampai...STAR...sambung perjalanan ke AMPANG...^_^

So,along the journey (hahaha macam jauh sangat balik tu)...
I've observe...
I've learn a lot...
It's quite fun:)
Belajar dari melihat...dan...mendengar....
Sesuatu yang kita dapat bukan di dalam dewan kuliah...

Mungkin bagi yang lain ia pengalaman biasa..
But for me..this is my different way of learning :)

Encik-encik kacak dan cik-cik cantik semua..:)
Kalau keluar jalan..rajin-rajinlah observe sekeliling anda..
You dont know,what you might see..or learn..:)

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses

Wednesday, April 4, 2012

hai,awak :)


Assalamualaikum
Hai awak...
Ya,awaklah yg tengah baca ni...
saya tengah cakap dengan awak ni...:)
Pernah tak terfikir dalam sibuk-sibuk buat rutin harian kita...
have you ever thinking that today,do I've done something to please others?
Have you?...
Buat sesuatu yang menggembirakan orang lain daripada melakukan sesuatu yang kita suka...
Yang kita seronok...
Buat sesuatu yang kita rasa remeh...leceh..susah..tapi besar maknanya bagi orang lain....???
Kalau tak sure,so cuba rewind balik today's routine....
Dari bangun subuh...sampai la sekarang....
Have you miss something important in your life?
Have you miss your job...your responsibilities to others?
Have you?


World does not revolve around you..
Bukan kita sahaja yang ada dalam dunia...
Bukan kita dengan kesukaan kita sahaja yang wujud dekat muka bumi ini...
Ada orang lain...
Ada manusia lain...
Yang lain jantina..lain sikap...lain perangai
Boleh jadi kebencian kita jadi kesukaan orang lain...
Boleh jadi kesukaan kita jadi kebencian orang lain...

Dont expect others would always understand you...
Understanding doesn't come in one way...
You able to understand others...and they will understand you back...SIMPLE...
Dont make things become complicated...
Just do your job...
Your responsibilities...
Show some of your concern...
Your care about surrounding you...
Your respect about others sensitivities...
Stop arguing...
Stop complaining...
As long as benda itu untuk kebaikan kita...
salah ke kalau kita sekali sekala mengalah sedikit...
salah ke kalau kita tunduk,merendah sedikit...
Tak nampak bodoh pun kalau mengalah...
People cant prove you are stupid...if you are not stupid..

So,awak yang kacak-kacak and cantik-cantik ni...
Ya,awaklah...saya cakap dengan awak ni...:)
Just be nice...
Sometimes we need to do something to please others...instead of doing something that we please to..
When I said sometimes...it means sekali sekala...kadang-kadang...bukan tiap masa..:)

Semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love-sweetrose-