this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Thursday, December 29, 2011

the new chapter will begin soon...2012




Assalamualaikum..^_^

a few days left before start new chapter of life...2012....!!!!!!!!!!!!!!

When jarum jam berdetik pukul 12..ting!..first thing,bunyi mercun...then penuhlah FB dgn status tahun baru..tak complete kalau tak ada word...A.Z.A.M....

Para-para hati semua terfikir apa azam tahun baru ni...top list!


1) kalau student...azam nak belajar rajin-rajin...nak score...pass with flying colors!

2) kalau yang sudah bekerja...azam nak kerja baik-baik...nak rajin...boleh naik pangkat...naik gaji...

3) smokers...nak stop smoking...or nak kurangkan ke...

4) yang tak buat apa-apa or istilah "menganggur"...maybe 2012 azam nak do something yang bermanfaat..cari kerja...

5) anak-anak...nak dengar cakap mak ayah...tak nak degil-degil...

even it sounds like cliche...tapi who cares?? selagi benda itu baik...menganjur ke arah yang baik...hasilnya baik...then just proceed with azam para-para hati semua...okay ^_^




AZAM tak perlu start time new year...itu macam simbolik sahaja...when start something new..must have something for fresh start...it doesn't need specific time...date...

Bila hati mula rasa nak berubah...

langkah mula berpijak di frasa yang baru...

then..the new CHAPTER begin...new AZAM.....

A = Action....no action...then AZAM tinggal AZAM lah....bye2....

Z = Zealous...bersemangat untuk complete kan AZAM tu...^_^

A = Anew....perbaharui sikap-sikap yang kurang baik sikit...

M= Maintain..kekalkan AZAM yang kita lakukan...bukan untuk 365 hari je...hehehe..


kalau rasa-rasa takut...maybe we need a shoulder to lean on...hands to hold...

Then what friends are for ?


So,para-para hati semua....

berazam untuk jadi lebih baik..beri yang terbaik...buat tersayang...demi kehidupan yang lebih baik ^_^

Sama-sama doakan semua yang terbaik...

p/s : kalau ada salah silap..diri ini minta maaf dari hujung rambut sampai kaki...bukan untuk 2011...tapi untuk previous years juga....^_^

~semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan~ lots of love...sweetroses...

Thursday, November 10, 2011

bila berdoa...^_^

.



Assalamualaikum para-para hati semua...^_^

Hari tu...tengok adik solat...lepas solat...biasa lah..baca doa kan....

So,lepas solat tanyalah dia...

"Ain,doa apa?"
"Doa ampunkan dosa dan dosa mama abah"
"Tu je..tak ada doa benda lain?" Dia mengeleng...

So...terfikir-fikir juga....kita selalu solat apa yang kita minta?

Kita sebut ke semua yang kita nak semasa doa tu??

Baca buku HM Tuah....summary yang aku boleh buat lebih kurang macam ini....

kita selalu baca doa untuk ibu bapa...
doa untuk terang hati...
minta diampunkan dosa-dosa kita...
dan ada lagi doa-doa bahasa arab yang kadang-kadang kita tidak faham apa maksudnya...

Jadi bila apa ditakdirkan...tidak seperti yang diharapkan....
kita mula rasa...
bosan....
give up....
usaha sudah...doa sudah...

sedangkan kalau kita fikir-fikir kan balik..
kita ada suarakan ke permintaan kita padaNYA...?

contohnya...
kalau kita nak dapatkan kerja...usaha sudah....
tapi selalu kita doa minta murah rezeki...
diampunkan dosa...
tak sebut langsung pasal kerja..
macam mana Allah nak makbulkan...

samalah macam jodoh kita...
kalau kita nak dia yang jadi jodoh kita...
pinta lah padaNYA...mention nama...full name pun boleh..^_^
mohon padaNYA semoga si fulan bin si fulan yang terbaik untuk kita...
dan kita juga yang terbaik untuk dia....

kalau untuk parents kita
doalah untuk mereka...
bukan setakat minta diampunkan dosa-dosa mereka...
supaya mereka sihat...diberi kesihatan yang baik....
murah rezeki....murah rezeki untuk apa?
untuk pergi haji ke?....sebut je semua benda...tak salah pun...
mudahkan....^_^

HM Tuah kata...
mula-mula berdoa dalam bahasa arab..
lepas itu berdoalah dalam bahasa melayu....
tak habis nya masa kita kalau berdoa lama-lama....^_^

Jadi kesayangan semua.....DIA maha mendengar...maha mengetahui...
pintalah dengan rendah hati...dengan bersungguh....^_^

p/s : kalau time exam...lecturer pesan...jawapan be specific...

same goes time berdoa...

"bila berdoa pun...be specific..."

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love...sweetroses..

Wednesday, October 26, 2011

the only thing i can do right now.....




Sabar itu bila..

kita tumpahkan air mata...dari luahkan marah kita..

Sabar itu bila..

kita berdiam...dari cakap yang menyakitkan..

Sabar itu bila..

kita tahan kesakitan...untuk buat orang senang...

Sabar itu bila...

Kita tahan marah..dari lepaskan tak kena tempat...

Sabar itu bila..

Mudahnya meluah di tulisan...dari buat orang faham...


*BE PATIENT ...is the only thing i can do right now.....*

~semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love..sweetroses

Thursday, October 20, 2011

Tak apa...boleh beli lagi...



Selalu kalau balik rumah.....mesti mama tanya

"Ada nak bawa brg tak balik shah alam?"

Aku jawab "Ermm...banyak..Ala macam-macam tak ada.."

"Adik nak apa?"

"Hehe....cili blend...udg kering sikit...pas tu nak asam keping boleh? Susah la nak beli kat sana.tak cantik..."

"Oh...ambil cili blend dengan udg kering dlm peti ais tu."

"Ala...mama tak guna ke?"

"tak apa...boleh buat lagi.." dengan senang hati aku aku buka peti ais.

"Ayam ikan ada tak?"

Aku sengih-sengih(macam tau2 jer)

"Erm...ada sikit je."

"Ambil ayam dalam freezer tu.Balut dengan surat khabar."

"Ala..mama nak masak apa nanti?"

"Tak apa...boleh beli lagi."dengan senang hati aku buka freezer.Ambil ayam dalam 4,5 ketul.

"Eh,ada kuih frozen.Mama ada banyak tak?"

"Nak ke?"

Aku sengih-sengih lagi."Kalau boleh.."

"Ambil la karipap tu sebungkus."

"Ala...nanti orang rumah tak ada benda nak breakfast."

"Tak apa...boleh beli lagi." Aku senyum lebar...hehehe^_^


Kalau nak sambung..memang macam-macam bekalan nak di bawa balik ke rumah sewa ni..

But still..my MAMA answer..
"tak apa..ambil la"
"tak apa...boleh beli lagi"...
"tak apa..banyak tu"....

semua okay je untuk anak-anak dia...
selagi boleh diberi...akan diberi.....
selagi boleh dikorban...akan dikorban...
selagi boleh...selagi terdaya...selagi namanya masih seorang IBU...EMAK..MAMA..UMI
pinta lah apa sahaja...



kadang-kadang terfikir....agak-agaknya bila sudah besar nanti...
boleh ke balas jasa insan yang bergelar IBU ni...

sama tak kesabaran kita nanti dengan mereka sekarang...
sama tak keikhlasan menjaga mereka nanti dengan keikhlasan mereka sekarang...
sama tak kasih sayang yang kita akan bagi mereka dengan apa yang mereka tunjuk kan sekarang...

tanyalah anak mana dalam dunia..tiada yang mahu jadi derhaka....
tapi bila kita besar...

mungkin sedikit terlupa...
sedikit tersasar dari jalanNYA...
sedikit angkuh dengan nikmatNYA...
sedikit terleka dari tanggungjawabnya...

So,para-para hati semua...sentiasalah mohon padaNYA..

"Allahumma ya muqallibal-qulubi,thabbit qalbi ala deenik"

Ya Allah,tuhan yang membolak-balikkan hati kami,tetapkan hati kami dalam agamaMu"

Insya-Allah jika sentiasa dalam agamaNYA

Tidak tersasar dari jalanNYA...
Tidak angkuh dengan nikmatNYA....
Tidak lupa dengan tangungjawab kita..

*sedar diri tak pantas bicara soal agama...peringatan lebih untuk diri sendiri...^_^


moral of the story : selagi masih punya ayah..punya ibu....kita sama-sama hargai mereka ye...doa kan diampun dosa mereka...kesihatan mereka...jika mereka tiada,doakan kesejahteraan mereka juga^_^

p/s :agak-agak nya kalau tanya "nak kahwin boleh ke?"
mama nak tak cakap "tak apa,boleh je.." hahaha ^_^

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses


Friday, October 14, 2011

Salah ke....?????


Morning...para-para hati semua....^_^

Satu perbuatan yg salah....terlihat salah...bila ada yang menegur...yang cuba memperbaiki salahnya......

Salah ke terima teguran..sekalipun kita tak nak mengaku salah...tak salah kan...???

Salah ke orang yang menegur salah...untuk mengurangkan salah...tak salah kan...???

Salah ke kita mengaku salah...bila ada yang menegur kita salah...tak salah kan...???

Salah ke kita yang tak salah..menerima teguran dari yang buat salah...tak salah kan...???


Salah-salah kita dinilai dari yang melihat...yang memerhati...lagi-lagi DIA....

Teguran dariNYA...disampaikan melalui hati-hati yang melihat..yang tergerak nak beri teguran....

So para-para hati semua.....
jika ada yang menegur terima dengan hati terbuka....
kalau tak suka...kita diamkan sahaja.....
sekurang-kurang nya tanggungjawab dia untuk menegur dah selesai...

Kita ada ke??????

Tak ada kan...so jangan banyak bunyi.....hahahaha....^_^

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses..


Sunday, October 9, 2011

Selagi nama nya L.E.L.A.K.I



Morning kesayangan semua....^_^

Lelaki attract to perempuan is something yang kita tak boleh nak elak....

Jagalah macam mana pun...selagi nama nya lelaki...perempuan still one of his best interest....

Lelaki handsome vs perempuan biasa2....

orang cakap : untungnya perempuan tu dapat bf/husband handsome.....

realitinya : ingat senang nak jaga lelaki handsome ni...ramai yang berkenan...silap-silap boleh kena kebas

samalah macam dapat perempuan cantik juga kan...

Bila rasa insecure...perempuan biasalah...rutin harian

1) Check hp bf
2) Check fb..email...
3) Stalk girl yang nak rapat-rapat dengan bf dia
4) Soalan wajib : hari ini message siapa2 tak? / keluar dengan siapa? / makan dekat mana?
5) Lambat angkat hp mula fikir bukan-bukan
6) Lambat reply msg tanya macam-macam
7) Bila dengar lagu sedih2 sikit...mula la termenung

hahaha....macam-macam lagi lah yang pelik-pelik.....

bila macam ini..mula lah...bergaduh la...merajuk la....lelaki bila tanya macam2/pelik2 sikit...
yang lebih sabar sikit layan je la....

yang kurang sabar tu cepat lah nak gaduh....^_^

script...drama harian....semua akan sama...cuma pelakon yang berbeza kan....

Realitinya...untuk kita terus-terus rasa insecure....sekat apa jua yang mereka buat...its impossible...

So girls...kalau kita tak boleh buat dia selalu dengan kita...hanya jumpa/call/message kita seorang je....

Why dont kita buat dia ingat selalu dengan kita...^_^

What ever he does...he goes...he meet somebody else...biar hati nya selalu ada untuk kita....

Sounds macam kita ni terhegeh-hegeh pula kan...tapi itu yg kita panggil sacrifice...

kalau rasa tak boleh nak sacrifice...then better you start give up....

apa yang kita nak buat???

Simple!...kita tak perlu belanja besar-besar...keluar duit banyak-banyak...

Buat benda yang kecil-kecil..tapi terkesan dekat hati....

Contoh macam..buat suprise ke..masak ke....just simple wish untuk exam/games ke....give cards...tahu semua kesukaan dia...hobi dia...support apa juga yang dia buat...

Small2 things macam ni kita selalu pandang remeh...tapi percayalah...when we are not arounds..this little things make him remember us..
the differences between us and other girls..

Kita tak perlu di kategori kan dalam group yang cantik-cantik...tak perlu nak make up tebal2 selalu....

Just make simple...simple...simple....things....

Boleh kan....?

For guys part....it is not hurt to become a gentleman...a little bit sensitive.....

If dapat your girl rasa insecure...susah ke nak yakinkan girl tu....

Tak perlu beri hadiah/keluar duit beratus...just show you are care...make us feel wanted...


kalau kami-kami sacrifice untuk buat effort to come into your life...
why dont you make a few steps to walk into us too...^_^

so...best of luck kesayangan semua....!!!!

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses...^_^

Wednesday, October 5, 2011

rasa-rasa nya....tak payah rasa-rasa dah..:p


"what goes around comes around"

"what goes up must comes down"

"what we give we will get back"

"buat baik dibalas baik"


i bet semua orang tahu..pernah dengar...faham makna...erti....apa yang tersirat.....

tak perlu nak elobrate panjang lebar...buat karangan bahasa melayu....

so...tanya hati sendiri....

rasa-rasa apa yang kita buat sekarang orang suka ke?

rasa-rasa kalau kita kacau hidup orang ni orang tak kisah ke?

rasa-rasa kalau kena batang hidung sendiri kita boleh gelak-gelak...chill..ke?

rasa-rasa kalau terbalik dekat kita tinggi tak kesabaran kita?

kalau jawapan nya tidak.....rasa-rasa apa patut kita buat yep?

and kalau ya....rasa-rasa...tak payah rasa-rasa....tunggu je balasan nya....hahahahaha:p


moral of the story :

tiada yang sempurna...kita...dia...siapa pun....
jika rasanya sakit bagi kita....sakit juga lah bagi orang lain...

rasa-rasa kalau baca ni tak faham-faham lagi...tak tahu nak kata pe...:p

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love-sweetroses~~~


Friday, September 30, 2011

letak sayang dekat tangan..kaki...mulut..???

Kenapa ada "certain" orang bukan "semua" orang cakap...

"Kita jangan bagi muka sangat dengan perempuan ni...kadang-kadang kita kena berkeras juga"

"Perempuan ni kalau kita diam je..nanti dia pijak kepala kita"

"Perempuan ni..."

"Perempuan tu..."

and mostly cakap-cakap ni...datang dari siapa...of course from opposite gender kan.....LELAKI...

Sorry guys...bukan nak condemn anda-anda semua...tapi..sayangnya,lelaki selalu salah faham...bukan berkeras...tapi tegas!!! its different....

admit..kami-kami ni memang mengada-ngada...very details...a little bit complicated...more insecure...tapi perbezaan kita-kita semua ni datangnya untuk apa?

bergaduh ke? memang ALLAH ciptakan kita berbeza ni untuk berperang ke? untuk tunjuk siapa kuat siapa lemah ke?

mestilah tak...jadinya kita berbeza..sebab dari berbeza..kita jumpa benda baru...benda yang lebih cantik...

anda-anda semua diberi 9 akal....untuk bentuk insan yang dikurniakan 1 akal ni...

bukan dengan berkeras...

"awak kena macam ni...!!!" "awak tak boleh macam ni...!!!"

why being soooooooo dictator???

bukan ke boleh cakap elok-elok....

nanti ada yang cakap "habis tu tak boleh nak marah la,kena berlembut je selalu ?"

siapa kata tak boleh nak marah....orang cakap marah sebab sayang...nak marah?...yes,you can...

tegur lah kami-kami ni dengan cara apa pun...tapi things have its own limit...

perlu ke cakap kasar-kasar...

perlu ke menghina....

perlu ke semua tu...?

mana letaknya sayang bila marah tu?

ada orang letak dekat tangan...sebab tu cepat jer nak "paaaang!!"

ada yang letak dekat kaki...sebab tu cepat jer kaki dia terbang...

ada orang letak dekat mulut....then..laju je macam machine gun mencarut2....

tapi kita jarang letak sayang dekat hati...dekat akal bila marah...

tak rasa kelakar ke...bila baik bukan main lagi...macam jilat ludah sendiri...

admit...ada juga perempuan yang buat macam ni...

lelaki..or perempuan...you dont have any rights untuk buat macam tu...sekalipun..memang betul-betul salah.....

kalau bukan sebab sayang...at least kita respect dia as a human...

siapa kita nak menghukum dia? atas HAK apa kita nak judge dari kesilapan dia?

because people change....dia boleh berubah..kita juga boleh berubah...

kami dicipta dari tulang rusuk anda-anda semua...kalau terlalu berkeras kami akan patah...and kalau terlalu lembut...kami akan terus bengkok...so,peruntukkan lah akal anda yang lebih tu dengan sebaiknya....

lesson for girls...women...we should learn to become independent...untuk kuat semangat...untuk belajar buat semua sendiri...wink..wink...^_^

cry for those who deserve it...who worth to be with you...

peringatan untuk diri sendiri...^_^

moral of the story :

walau dalam marah..biarlah sayang selalu ada...bukan dekat tgn..kaki..mulut....tapi dekat dgn hati....



"Lalu malam itu juga aku berdoa, walau apa pun terjadi, walau dalam keadaan marah macam mana sekalipun, mohon dijauhkan, mohon jangan dibiarkan syaitan merasuk aku hingga memukul cintaku."

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses

Sunday, September 18, 2011

orang cakap kalau sayang....aku jawab




orang cakap kalau sayang kena jumpa hari-hari
aku jawab bosanlah,better jumpa seminggu sekali

orang cakap kalau sayang semua kena berkongsi
aku jawab tak semua...belum kahwin lagi belilah sendiri-sendiri

orang cakap kalau sayang dia tak akan biar kita menangis sendiri
aku jawab aku tak suka dia tengok aku menangis..biar aku menangis kt tepi

orang cakap kalau sayang beralah tu wajib dan mesti
aku jawab beralah tu perlu...asyik beralah je pijak kepala la nanti

orang cakap kalau sayang tu sakit pening ada yang jaga..ada yang mengubati
aku jawab masing-masing dah besar...sakit pening makan ubat sendiri tak kan tak reti

orang cakap kalau sayang bagi bunga,bagi hadiah itu dan ini
aku jawab sayang aku tak materialistik...yang penting hati

orang cakap kalau sayang selalu messaging or calling2
aku jawab jenuh lah jari nak typing2



orang cakap kalau sayang selalu ke hulu ke hilir ke sana ke mari
aku jawab jangan dah kawin nanti sorang ke kanan sorang ke kiri

orang cakap kalau sayang kena selalu bawa jumpa mak ayah minta restu hubungan ni
aku jawab selalu jumpa kalau tak jadi kan malu nanti

orang cakap kalau sayang mesti ketawa..happy..loving2
aku jawab betul la tue...tapi mesti selalu sedih and touching2

orang cakap mesti seronok ada couple ni
aku jawab yeke mesti seronok..trylah rasa sendiri

p/s : orang cakap tulis2 ni..kena tengok diri sendiri..aku jawab..err...hihihi

Thursday, September 8, 2011

siapa ikut emak ayah jalan raya itu anak emak la...^_^




entry...entry...entry....^_^

sempena raya ni...I got one simple question.....

" siapa yang still ikut parents jalan raya rumah sedara2 ?? "

or I change the question a little bit

"siapa yang parents dia bawa semua anak2 dia jalan rumah sedara2?"

kalau ada adik beradik 5,6,7 orang pun parents dia bawa semua sekali...^_^

rasa nya tak semua kan..since dalam umur2 macam penulis entry nie...you got car...motorcycle...

confirm nak jalan-jalan rumah member...konvoi raya.....^_^

kalau ada pernah tanya tak..kenapa mak ayah still "angkut" semua anak2 dia jalan raya sekali...even ada anak dia yang umur dah 25+.....totally adult kan...

my uncle's answer :

time macam ni , time belum kahwin lagi..kita bawa anak-anak jalan2.
Kenal sedara-mara....Sebab bila kita dah tidak ada nanti...
bila diorang dah ada family sendiri....diorang reti nak cari sedara-mara....
tak rasa malu...tak rasa segan nak datang rumah....

agree!!!

certain orang pandang benda nie simple je...rasa macam anak2 mak lagi kalau
dah besar2 still ikut jer parents pergi mana-mana......

once kita dah kahwin nanti...once diorang dah takde....boleh tak kita pergi...
ziarah sedara-mara korang...boleh cakap 1 daripada 10 yang boleh buat....

tak payah tengok jauh2....tengok family kita...tengok surrounding kita....

kadang2 bukan tak nak ziarah...banyak sgt commitment lain....^_^


Inilah masa nya....dekatkan yang jauh....heeee~~

Tapi ada certain orang terbalik pula....dia rajin ikut ziarah sedara-mara 1st raya,2nd raya...
tapi sedara-mara gf/ bf dia...tunang dia...hahahaha

Adoii aii...ya, tau..faham...tu gf/bf korang..tunang korang...kesayangan korang...tapi...
it is so obvious..please la...especially girls...tak kan 24 jam nak berkepit jep.....(T_T)'


"jgn lepas kahwin nanti batang hidung korang pula yang langsung tak nampak time raya2"

So,back to the topic...siapa-siapa yang still ikut parents jalan beraya rumah sedara-mara....
be proud with yourself...

Tidak semua orang boleh buat...sebab bagi diorang...konvoi raya dengan kawan2..
pergi rumah kawan2 daripada jalan rumah itu lebih penting lebih seronok....

Apa nak kisah orang cakap anak mak...anak manja....semasa kita belum kahwin lah kan
korang nak manja2 dengan parents...hahaha^_^


Lagi satu..first raya kalau tak salah...dekat MHI...satu point yang I feel like quite interesting...BERSALAM.....

dulu...adab orang bersalam...kita tunduk sikit bagi yang lebih tua...

tapi sekarang kita bawa tangan yang nak bersalam tu dekat atas....

ada orang akan salam cium tangan...tapi sekarang yang best bawa tangan kt dahi...
or kena dekat pipi.....hahahaha

korang tak nampak ke benda tu macam kelakar....

dari dulu lagi dah perasan benda ni....boleh tak siapa2 yang buat macam ni...
please kindly explain what are the reasons anda-anda semua buat macam tue....

kalau nak cium tangan...just tunduk and cium jer lah...

kalau korang tak nak cium...just tunduk jer....

bersalam cium tangan...it is not a compulsary things..it is a manner..
it is good if you follow it...and if not...kita tak boleh cop orang tu rude..
or tak pandai hormat orang tua...

ada certain orang buat begitu for somebody that they really respect....parents especially...

sebab...I've seen people terlalu mewajibkan pada benda-benda yang sunat /harus/adat/kebiasaan...tapi yang wajib ditinggalkan......

bukan kah lebih elok...yang wajib diwajibkan...yang sunat diamalkan...
dan yang harus/adat/kebiasaan yang bawa kebaikan di praktikkan....

peringatan lebih utk diri sendiri wink2..^_^

moral of the story :

show our respect...then somebody will pay back too...^_^

rasa hormat...boleh ditunjukkan dalam berbagai cara....
biarlah apa yang dizahirkan di luar...
sama dengan apa yang dilahirkan di dalam hati....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat kesayangan semua....

-semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love~~sweetroses.....

Sunday, August 28, 2011

your ex..my ex..

G : nak password facebook awak boleh?
B : nah...

Welcome to facebook

email : megatwin_17@yahoo.com
password :*******

search : Sar******

G : erm...cantik juga...

click-wall

"hari ni nak buat kuih raya...^_^"

G : buat kuih pun nak cakap

click-profile picture

G : gambar ayu-ayu jer semua...

click-album

G : banyaknyer gambar minah ni.....

click-info...scroll down......status : in relationship with Dan*****

click-Dan****

G : ala kena add friend lak...sigh

click-Message

Sar*****

G : ooo...main message2 pula....

scroll down......

NEXT

G : Awak message lagi dengan Sar**** ?
B : Err...aah...hari tu...saje je.....
G : Kenapa tak bagitau?
B : Ala...message biasa je...
G : Erm...saya buka wall dia...
B : Oooo...
G : Cantik la dia...
B : Ermm.....
G : Eee...dengar tak orang cakap ni...
B : Ya dengar....dia cantik...
G : Oooo betul la dia cantik...
B : La...tadi tanya saya dengar ke tak...saya ulang la balik awak cakap tu.....
G : Erm...betul la kan...
B : Betul pe?
G : Dia cantik...
B : Mana la tau...
G : La tak kan cantik ke tak cantik tak tau...dia lagi cantik kan?
B : Tak...awak lagi cantik....
G : Tipu lah tu

bla...bla...^_^

usually happen...EX..EX...EX...

siapa yang tak pernah even once thinking about their partner's ex????

usually,it happens for girls...admit penulis entry ni pun....hahahaha ^_^

why girl selalu tanya tentang ex bf dia?

cliche answer...."saje nak tau" ^_^

but the real answer is.....

kita nak tengok how the girl before?

cantik/comel ke....baik ke....tinggi ke rendah..kurus ke....macam-macam la kan.....

then we will start comparing..between our-self dengan herself....

dont lie...it is a normal thing...^_^

then boys akan mula pening nak menjawab macam-macam soalan....

siapa lagi cantik la...lagi baik la....kan..kan

lagi-lagi ada facebook ni...stalk..stalk...^_^

kalau boleh...mesti nak selalu tengok...nk tengok apa-apa update...

kelakar pun ada...hahaha tapi itu yang selalu kita buat kan...

apa pun girls...what ever we are doing...things must have its own limit yep....

anything...ask first!

jangan main terus serang jep...when we want to reveal the past things...we must ensure yg kita dah sedia nak terima the truth between it...

benda yang lepas...let it go...

terlalu nak mengetahui yang lepas...sampai kita lupa nak kenal yang sekarang....

there must be reasons...why..she attach to him previously...and why it replace with you now...

okay...so, jealous itu perlu...tapi at suitable time and place...^_^

a guy have said to me :

"once,lelaki bawa you jumpa parents dia...it means dia ada serious intention with you...."

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love sweetrose.....

"kalau saya tak kawin lagi.."


"kalau saya tak kawin lagi..mesti saya dah ajak awak couple dgn saya.."

pernah somebody said this to you....????

kalau ada apa reaction korang????

things happen with some reason......and Allah knows best....

tertulisnya perjalanan hidup kita...pastinya adalah yang terbaik.....

Sekarang, kita nampak seseorang itu baik...perfect....sama hati...sekepala dengan kita...^_^

hingga buat kita terfikir-fikir..."kalau lah dulu..." "kalau lah itu..." "kalau lah ini..."

dan mungkin kalau kita jumpa dia dulu...dia tidak baik seperti sekarang.....

mungkin hadirnya seseorang dalam hidup dia yang buat dia lebih baik seperti sekarang....

dan mungkin kalau kita jumpa dia dulu...kita tak akan jumpa yang sekarang....

ironic isn't it?

menariknya hidup kita...kerana kita tidak punya kuasa meramal masa depan....

siapa yang akan kita jumpa esoknya?

mungkin somebody yang akan jadi teman hidup suatu hari nanti?

mungkin yang akan jadi kawan baik?

and mungkin juga yang bakal jadi musuh?

jadi para-para hati semua.....

kalau hidup tidak seperti yang kita inginkan...

tak bermakna..hidup kita tidak bahagia kan.....

kita hidup...learn to adapt new things....

learn to give and take....

learn to sacrifice..

kalau kita tidak belajar buat pilihan yang salah...

macam mana kita nak tahu pilihan lain yang betul???

-moga kita cukup kuat perthankan apa yang kita yakinkan- lots of love-sweetroses...

Friday, August 19, 2011

aku sedang belajar setia....^_^





Assalamualaikum....^_^

selalu orang kita sayang ada depan mata.....
kita selalu jumpa...
kita selalu dengar suara....
kita selalu gelak sama-sama


so..ada satu masa...dia jauh....
seorang kat selatan...seorang kat utara....
seorang kt timur...seorang kat barat....

tu baru dalam Malaysia...kalau yang dekat overseas.....confirm2 la nak jumpa susah kan...

in the meantime...jumpa ramai orang....dalam
banyak-banyak yang kita jumpa..

mesti ada yang satu kepala dengan kita...

yang selalu buat kita gelak....

yang kita selesa nak bercerita....

yang sangat sweet...gentle...caring....etc...

then the loyalty test begin!!!! ^_^
sejauh mana kita kuat nk protect hati kita
lagi-lagi....he/she memang memenuhi syarat yang ditetapkan dalam
list kind of my girl/guy....hahaha

Someone said to me...we have our own soul mates...ada "s" so ramai la...

memang ramai orang yang akan sama jiwa dengan kita...tapi belum tentu dia yang terbaik kan...



macam dalam ayat-ayat cinta
"jodoh itu rahsia Allah" ^_^

so mungkin he/she is your soul mate tapi mereka cuma boleh jadi...

kawan untuk gelak-gelak/untuk bercerita/untuk hang out/untuk gaduh....

para-para hati semua...kita jangan easily trap dengan perasaan itu...
sekali dah jatuh...tergolek pulak kan susah....



admit "game of heart" ni memang seronok...
siapa tak suka kalau jmpa org sekepala dengan kita..

and yes..maybe kita suka...

once dia buat benda yang kita suka.....
once he/she stop it..then suka akan hilang...

tapi no doubt...through that kita akan jumpa orang yang sama dengan kita...

then suka-suka...jadi chenta-chenta.....hahahaha

apa pun kita jangan main-main kan perasaan orang yep...



kalau tak suka...cakap tak suka...

kadang-kadang ada juga orang cepat betul salah faham....

istilah "perempuan kalau diam tanda setuju" macam tak boleh pakai la sekarang...hehehe

time dekat dulu..hati kata "confirm tak cari lain!!!! intan payung,apple of my eye la..."

bila jauh hati mula bisik2.."err..ni lagi gentle la..." "kenapalah tak jumpa dia dulu"

memang selalu terjadi..got experience from someone...case ni "TERBALIK" lak

before this bf dia dekat oversea,every month akan balik sekali untuk jumpa family and gf dia...

bila dengar macam tu hati terfikir "untungnya dapat guy macam tu..bukan murah nak balik sebulan sekali..bla..bla"

but yang peliknya...bila jauh dia boleh setia..once dia balik malaysia...kerja...fall in love dekat orang office dia...hahahaha

pada hal dekat sini, bukan tak boleh kalau nak jumpa selalu kan....

so..."hati" "hati" kita memang easily attract to opposite gender....

its normal...

yang tak normal...bila attract to same gender...errr...^_^

Moral of the story :

remember one thing...

Are you attracted to others, but stay with them faithfully without regret??
-then it`s l o v e.

and im admit currently "aku sedang belajar setia" ^_^

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love_sweetroses


Saturday, August 13, 2011

Ada akal...ada iman...ada hati....seseorang itu akan faham erti PEREMPUAN dan LELAKI...




Yesterday newspaper was about a women, kena samun, rogol, simbah asid..and plus terjadi dalam bulan ramadhan.....????

Benda first yg terlintas....it is human? sampai hati sungguh lelaki buat mcm tu??
Mana rasa kemanusiaan...rasa simpati...rasa bersalah.....

Diciptakan wanita dari tlg rusuk lelaki supaya dekat dengan lengan untuk dilindungi...
kalau lengan yg dicipta tidak boleh melindungi,tapi ia sendiri menghancurkan wanita....
mana lagi safest place untuk girls?

I had read satu buku..H.M Tuah..his qoute lebih kurg macam ni

"lelaki ini bukan lah jenis yang terlalu sampai hati....tapi bila ego,harga dirinya di
cabar dia boleh jadi seseorang yg sampai hati"

Kalau difikir-fikir balik,ayat kat atas ni memang betul kan...

realiti nya...semua benda berlaku bersebab...

so kita as a woman..a girl...diri kita...kita kena selalu jaga diri...

mcm kata HM Tuah...kalau tak suka..kita diam je...or ckp baik2....jgn mengutuk..memalukan org...meludah ke....ia menjatuhkan maruah seseorang...semua org akan rasa terhina kalau kita buat macam tu....





so logically...bila terhina orang akan rasa 2 benda...SEDIH or MARAH...
kalau level sedih lagi tinggi dari marah...dia akan lebih banyak bersabar...
kalau yg marah tue dah nak meletup macam gunung berapi tu,tu yang timbul macam2 benda-benda pelik sekarang....

tak kisah lah bila-bila..Ramadhan ke..Syawal ke...yang penting rasa marah dapat dilepaskan..hutang dendam terlunas....

Girls....since we are the gorgeous,beautiful creatures wink..wink ^_^....pemakaian...
sikap.. everything kita saling ingat mengingati ye...

Legging2 tu kalau nak pakai sangat rasanya cukuplah dirumah je...cukup2 lah non muslim je yang pakai yep...our garment store banyak seluar2 yang proper..macam-macam colour...macam fashion....size XS-XXXL pun ada...harga yang sama...bukannya beli seluar yang kecik,harga murah....peringatan untuk diri sendiri jugak sebenarnyer...^_^

sebab zaman sekarang sudah terlalu banyak yang terbuka...mata-mata yang tak ada SIRIM ni mula nak tengok yang tertutup pulak....

sebab itu bila orang cakap,orang yang pakai sopan-sopan pun boleh kena rogol..hah itulah sebabnye....

okay lagi satu...kita hidup berjiran kan...rasa nya zaman sekarang sikap ambil tahu itu memang perlu tinggi...not busybody it just rasa curiosity.......

kalau kita tahu rumah sebelah tu ada ank dara je...tiba-tiba ada lelaki masuk...then kita perlu berjaga-jaga lah...okay...


kalau tiba-tiba nampak jiran sebelah pindah rumah malam2 tu...hah,betul ke jiran kita yg pindah...ke orang merompak..????

Kalau nampak anak2 jiran tengah main tgh2 jalan...tgk2 kan lah sekali...takut kereta ke...org kidnap ke.....

Remember bukan jadi busybody...tp curiosity....^_^

If everybody takes their role...their part...kita boleh hidup happy-happy je selalu....

I had read a qoute mksudnya kalau tiada lelaki didunia tiadalah wanita yang disakiti,aman je....tapi rasanya kalau tak ada lagi susah kan....

Siapa yang nak jadi buruh nak buat rumah berpuluh-puluh tingkat tu...
Siapa yang nak wat kerja-kerja teknikal..pasang component kereta...elctricity....
Kedai-kedai fashion,make up semua tak laku la...sebb tak ada perempuan nak cantik..nak lawa..
siapa nak tengok...lelaki tak ada...
No doubt ada perempuan yang boleh buat kerja technical sekarang tapi banyak mana....

So,jadinya creature yang bernama LELAKI to act like a REAL LELAKI...REAL MAN....hormat seseorang yang bernama wanita...kalau you disrespect us..then somebody pay back to your mother...daughter...sister...nak tahu betul ke tak...try it!

Apa yang dibaca di newspaper tu,it is not what we called MAN...

And terlahir nya PEREMPUAN...untuk berperwatakkan PEREMPUAN....
bukan untuk jadi bahan tatapan...bukan untuk jadi bahan mainan.....kadang-kadang ia terjadi because we let it happen....

Ada akal...ada iman...ada hati....seseorang itu akan faham erti PEREMPUAN dan LELAKI...

peringatan lebih untuk diri sendiri....

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love sweetroses

Wednesday, August 10, 2011

when men say I will solve all your problems...^_^



When a man promise he will try to solve your problem...fix things to become better....help you release stress.. believe it...he will do....heheheh ^_^

Situation A

you : " I walked into work today and before i could get to my desk,I saw Tanya walking over to the coffee machine and wouldn't you know that she had on the same shirt as me?"

your girlfriend : " You better stop it.Which one?"

you : "The blue one.You know,the one with the orange flower print? I got from the store across town? On sale?"

your girlfriend : " You mean the one you found on the $29.99 rack in the back? The same day,I found those shoes at the store just down the street?"

you : "That's the one! I wore the shirt to work a few weeks ago and she complimented me on it and next thing I know,she ran to the store and bought my shirt and is wearing it to work!
Can you believe it? Do you know how that made me feel?"

your girlfriend :" Aww..Are you serious? That's horrible.She 's got some nerve..."


conversation TO BE CONTINUE...problem never solve...never end...tension level increase bla...bla..bla...





Situation B


you : " I walked into work today and before i could get to my desk,I saw Tanya walking over to the coffee machine and wouldn't you know that she had on the same shirt as me?"

your man : " Really? Dont wear it anymore"


Conversation END...problems solve...tension gone ^_^


credit to "act like a lady..think like a man -steve harvey-"


moral of the story : bulan puasa ni kurang2 kanlah gossipping...sesi networking...sesi luahan perasaan dgn kwn2 perempuan smpai terbawa2 kepada mengumpat...heheheh der problem talk to men...solution diorg akn SIMPLE...EASY...xder pnjg2 berjela2....

MEREKA KITA berbicara dalam bahasa yang berbeza..tujuannyaa bukan untuk menjauhkan...tapi untuk melengkapkan...

so,when men said i will solve your problems...believe it...they will do..hehehe

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses

Friday, July 29, 2011

tahajjud cinta...????



Tahajjud cinta???

siapa pernah tengok???

hahaha...at first memang terasa mcm best cerita nie...macam cerita nur kasih...islamic story...tapi bila tengok ada scene-scene yang agak2 kelakar tue...terstop pula niat tu...

apa pun...setiap cerita tu mesti ada baik dan buruk...so take yang positive...dan tinggalkan yg negative...

sebenarnya bukan nak bercerita pasal tahajjud cinta...
just tertarik pada satu skrip dia..lebih krg macam nie la

"hidup bermadu tak senang..bila sudah rasa...nak patah balik pun tak boleh"

okay...persoalan nya...

"kenapa buat keputusan tu dulu dan sekarang baru nak menyesal"

kalau sudah terang lagi bersuluh...benda tu bukan sesuatu yang mudah...kenapa tetap mahu teruskan dengan hati yang tak redha....bila di uji sedikit...timbul rasa menyesal....

pilihan di tangan kita...kita yang memilih untuk terus bergelak tawa....atau bersedih duka...

kadang-kadang sendiri pun terkena dengan situasi macam ni...

bila buat sesuatu pilihan yang dirasakan terbaik pada mata kasarnya..rupanya tak..

tapi nak salahkan orang tak boleh..sendiri yang pilih...redhalah dengan segala ujian NYA....

^_^ okies...

just remember one thing...DIA selalu ada pada tangan yang selalu memohon pertolonganNYA...pintalah...berdoalah...

sebut pasal poligami ini kan..terbaca paper iluvislam...ada perbincangan tentang benda ini..bila baca baru terbuka minda kita...kenapa Allah wujudkan poligami itu....

just summarize apa yg dibaca....

poligami memang menuntut keadilan..tapi bukan keadilan kpd perasaan...untuk mendapat keadilan perasaan dlm poligami benda tue sangat susah...

sebab tu..kdg2 wife akan terasa bila husband dia tak berikan perhatian..lebihkan pada madu yang lain...

kdg2 husband suka makan first wife masak sebab sedap...2nd wife masak kurang sikit...so perasaan tu mestilah lebih dekat first wife kan...mulut boleh bohong tapi lidah/hati tetap ckp yang first masak sedap kan..kan..^_^

keadilan dlm poligami terletak pada tanggungjawab sebenarnya...bukan pada perasaan...jika benar-benar faham maksud tanggungjawab tu..lelaki tak akan senang2 kawin lain...

Allah ciptakan poligami untuk beri ruang kepada isteri itu berehat...dan lebihkan perhatian kepadaNYA....

selalu wife balik kerja...masak...kemas rumah...basuh baju...layan ank/hsband....seluruh hidup perempuan itu hnya ada hsband dia...dia terlupa yang husband dia bukan milik dia sorang..itu semua milik Allah.

bila suatu hari Allah tarik nikmat itu...baru perempuan tu akan sedar...hsband dia bukan hak milik kekal dia...jika yang sedar...dia akan mula bermohon padaNYA..lebihkan tumpuan padaNYA..minta dipinjamkan kekuatan...kesabaran....disitu indahnya poligami Allah wujudkan...

hmmm...menarik tak kupasan yg dibuat dlm iluvislam ni...hehehe..

Bila baca artikel ni..baru minda tu terbuka...ada hikmah disebalik Allah ciptakannya....bila Allah ciptakan poligami...mesti Allah dah ciptakan hati lelaki itu untuk menyayangi lebih dari seorang wanita.....

Huhu..tapi jgn slh fhm lak ek....summary kupasan di atas ni bukan menyokong or menyebelahi sesiapa...sendiri rasa belum mampu,belum cukup kekuatan untuk menerimanya...kalau tanya diri sendiri rasanya semua tahu jawapannya..hahahaha

sekadar renungan...setiap yang dijadikan Allah itu ada hikmahnya...walaupun pahit untuk ditelan...^_^

walau apa pun girls...pilihan kita..hidup kita...kita punya hak untuk memilih...

pilihan dibuat bukan untuk disesalkan kemudian hari....

jika sekalipun pilihan yang dibuat tak indah seperti yang digambarkan...buktikanlah kita cukup kuat untuk menghadapi segala dugaan itu....

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses...

Tuesday, July 19, 2011

there is no sorry and thank you in friendship....it is relevant????



there is no sorry and thank you in friendship....

mesti semua pernah dengar qoute ni kan.....

tapi rasanya qoute ni tak relevant sgt....

yelah...kalau kita dah buat salah..mesti kena minta maaf kan...

lagi-lagi kalau kawan kita tolong,bantu kita....

ingat diorang ada sense boleh trace apa yang kita rasa...apa yang
kita fikirkan....


"oo...Ali nie dah minta maaf...ak baca hati dia..."

confirm2 lah tak kan...rasa berterima kasih...perkataan maaf mesti disuarakan....

walau sekecil mana pun salah tu...atau walau sekecil mana pun bantuan tu...

thanks...terima kasih...sorry...minta maaf....sebutlah dalam bahasa apa pun....
asal kan maksudnya maaf..terima kasih....manis sangat rasanya....

dalam sehari...kita boleh ucap beribu perkataan terima kasih...dekat siapa?

  1. untuk parents yang bagi duit belanja tue...."mama,nak 50" "ayah,xder duitlah" "erm..ibu,nak isi myak motor nie..
  2. yang biasa kita buat...time tengah beli brg...thanks utk cashier sebab tolong kirakan brg2 kita..masukkan brg dlm plastik
  3. untuk org yang amik order..hantar air/makanan..untuk org lap kan meja....
  4. untuk akk/abg yg kerja kaunter tue...tak kisah lah kalau diorang tak reply pun...^_^
  5. untuk pak cik taxi...mmglah diorang bukan buat kerja free...tapi at least kita cakap thanx sebb sampai jugak destinasi....same lah jugak untuk driver korang...bibik ker...
  6. kalau pergi supermarket...pak cik/mak cik yg tolong timbangkan sayur,ikan...etc
banyak kan...dalam satu hari kita boleh beri kegembiraan walau sedikit untuk ramai orang...senangkan??? ^_^

tapi selalunya yang mudah tu lah yang susah kita nak buat...sebab kita rasa remeh jer...

balik pada qoute dekat atas tu...rasa nya...qoute itu relevant untuk sebelah pihak kan...

maksudnya.....

setiap pertolongan/bantuan yang kita berikan...ucapan terima kasih itu tak perlu diharapkan....

jika kawan-kawan buat salah or sesiapa sahaja..jika tiada maaf yang diucapkan...kita maafkan lah sahaja....sendiri tahu tak mudah kan..lagi-lagi dia buat salah yang besar/yang jatuhkan maruah....

ambil la masa..waktu....bila lembut hati kita...bila marah dah menghilang...memaafkan akan datang dgn sendiri...^_^

macam Dr HM Tuah cakap :

alangkah rugi dan malangnya menyediakan duri di sepanjang perjalanan mati sebab selepas kematian itu kita tidak tahu apa pula yang sedia menanti...

betulkan?

kita tak tahu bahagian kita disana nanti...kalau baik alhamdulillah...kalau tak...

hidup adalah perjalanan ke arah kematian...terlalu singkat untuk dendam...terlalu sekejap untuk kesedihan.....

so...buatlah apa yang kita ingin buat...bahagia dengan orang yang kita sayang...dan bahagiakan orang yang menyayangi kita.....^_^

jika kita mengetahui seminit sebelum kematian itu....siapakah yang kita ingin ucapkan...

SAYANG...

TERIMA KASIH....

MINTA MAAF....

diharapkan kita punya cukup waktu...cukup masa...untuk menyatakannya....

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-..lots of love sweetroses....^_^

Saturday, July 16, 2011

do u deserve my trust?


siapa yg pernah kena tipu??

hahaha...mestilah pernah kn...and siapa yg tak pernah menipu...???

tu pun mesti semua pernah...erm sekalipun ada...dalam 1000 tu nk dpt 1 pun belum tentu kan....

apa rasa bila kena tipu?????

it depends....apa yg ditipu...apa yg menipu...

kalau setakat tipu mcm bdk2 kecik tu xde apa lah sgt....hahahaha...

tapi kalau tipu melibatkan maruah..perasaan...impak dia mesti besar kn????

punyalah kita percaya org tue...tapi dia yg khianati kita....

mcm ada satu drama tu...hsband n wife..diorg hdup dlm serba kekurangan...tpi isteri ttp sabar teman suami cari rezeki...until one day,husband dier ckap dh dpt kerja...bukan main hepi,bersyukur sgt isteri dia.....

on d'same day hsbnd dia ajk bos dtg mkn dkt rumah...rupanya kdtgan tu..mmg dh dirancang..

hsband dia msukkn ubt tdo dlm air wife dia...once wife dia dh tdo..he let his boss tdo dgn wife dia...after that boss dier bayar lah a lots of money....

tergamak sungguh seorg yg bernma suami buat mcm tu...sebb duit...sggup dia korbnkan wife dia....kalau dia dah tak tahan sgt hidup miskin...kenapa tak korbankan diri sendiri???
kenapa perlu korbankan org lain...lagi2 org yang sayangkan dia?

one day wife dier pregnant..dier suruh ggurkan...sebb dia sendri tak pasti...itu ank dia..or ank bos dia...dier halau wife dier keluar...terkontang kantg la wife dier nk survive.....wife dier tak tahu apa punca suami dier sggup halau dia...tuduh mcm2...sedangkan dia mmg sgt setia...

then bila ank dia dh besar...they meet again...lelaki tu tgh nazak...then the truth come out....

wife dier sgt terkejut...hilang semua rasa sayang...rasa hormat pada suami dia.....selama ni dia igt mereka berpisah sebab dengar ckp2 orang...tapi rupanya...semua ni angkara suami dia....

suami yg disayang..kenapa murah sgt harga sebuah kasih sayang...perkahwinn....

kalau korang kt tempt perempuan tu sanggup tak korang maafkn?

entah2 nk pandang muka lelaki tu pun korang tak sanggup kn??????

tapi...sebb husbnd dier tgh nazak...wife dier ttap maafkan...

bila kepercayaan di byr dgn pengkhianatan....apa lagi yg tinggal.....

hati perempuan ni sgt lembut kn...bila dia dah sayang...buat lah kesalahan mcm mana pun....dia ttp akan beri peluang berkali-kali.....

bila dia rasa disayangi,dia sggp beri apa yang lebih dari kemampuannya....

tak dinafikan lelaki pun ada jugak mcm tue...huhu...^_^

jadi moral of the story :

kepercayaan yg diberi...bukan untuk dikhianati....

apa yg paling susah untuk org beri dlm dunia ni.....is TRUST

with TRUST...we give LOVE...

with TRUST...we give MONEY...

with TRUST...we get friends....

with TRUST...we get EVERYTHING.........

moga kita cukup kuat pertahankan apa yg kita yakinkan...lots of love sweetroses....

Wednesday, July 13, 2011

on the day i marry your daughter...^_^



recently...dengar lagu marry ur daughter by brian mcknight...best!!

"Can marry your daughter
And make her my wife
I want her to be the only girl that I love for the rest of my life
And give her the best of me 'till the day that I die, yeah
I'm gonna marry your princess
And make her my queen
She'll be the most beautiful bride that I've ever seen
Can't wait to smile
When she walks down the aisle
On the arm of her father
On the day that I marry your daughter"


guys should listen that song...hehehe.....

so...simple things...nak kwin dengan anak...confirm2 kena amik hati mak ayah kan...

lebih-lebih lagi ayah....hahaha...nasib la korang yg dapat bkl bapak mertua jenis garang..protective...ingat senang2 dia nak lepaskan anak dia untuk korang nie...^_^

tengok cerita kembar siang..dlm tu kan dia tnya..antara bapak mertua dgn isteri mana lgi korg lebih sayang....tips dier..kalau wife tanya...jwblah lebih sayang wife la...
kalau bapak mertua tanya jawablah bapak mertua....

hahahaha...betul la tue..tapi rasenyer..guys korg lebih pandai kan...
mulut mnis lebih dri gula-gula tu memang tak boleh lari la dari korg...kan..kan...
hahahaha ^_^

erm...samelah mcm girls gak kan...^_^

org pernah ckp...org-org tua dulu ada cara mcm mana nk tengok bdk tu okay tak jadi menntu diorg...

kalau lelaki...diorg akan bawak g travel...nak tengok time tue korang jaga tak solat time tgh travel tu...kalau makan siapa yang byr...bwa kereta laju ke tak...

kalau girls...ajak diorg tdo dkat rumah...nk tengok bgun awal tak...pandai masak tak...
solat tak...kemas rumah..kemas tempat tdo tak...ringan tulang tak...hmmm macam2 lah...

so kalau bakal2 mertua korg ajk travel...tidur kt rumah ke...
jangan seronok2 sgt..hahahaha...diorg nk test korang jer tue dulu....
tu belum keluar green light ag yep....

confirm la time-time macam tu semua yg kurang2 baik ni kita tak tunjuk kan....tapi kalau sejak azali sikap yg kurg baik kita dah amalkan...tipulah kalau sehari dua tak kantoi kan....hahaha

kalau tak kantoi pun...mesti berubah lah sikap korg...kalau dulu selalu bangun lambat...kalau seminggu..dua minggu dah biasa bangun awal...
nanti dengan sendiri kita dah biasakan....^_^

ada juga org pesan...ringan2 sikit mulut tu bercakap...lagi-lagi korang dpt bakal bapak/mak mertua banyak cakap...hahaha layan jer lah....kdg2 tu diorang bukan nk borak sgt pun...saje nak tengok korang ni mcm mana....layan tak org-org tua bercakap ni...lagi-lagi cakap sal politik....sal "bersih" ke..hahaha....tak payah lah nak pertahankan
sangat ideologi politik korang tu...sikit-sikit cu
kup yep hehehe..ada tempat masa nya...


yang penting...kita kena HORMAT org tua kan...
kalau terase pape ke pendamlah dlm hati...
sabar jep...^_^

sendiri cakap macam dah kawin kn..hahaha...ala,ni dgr2 org pesan..so disampai2 kan...hehehee

so,para-para hati semua...semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan....lots of love sweetroses...

kelebihan @ kekurangan

cubaan yg TERBESAR ialah KELEBIHAN bukan kekurangan.....

betul tak para-para hati semua??? ^__^

semakin kaya org itu...semakin tinggi sifat kedekutnya....

semakin cantik,handsome...semakin sombong......

semakin berkedudukan....semakin tinggi sifat bongkak...

smakin berkuasa...semakin zalim.....

makin banyak nikmat yang di beri..yang di anugerah kan pada kita....

kdg2 kita hambaNya...mudah terlupa...mudah leka...lalai dengan segala nya...

hahahaha...sesi tazkirah di pagi hari....^__^

tapi itu realiti kan...mesti pernah terlintas dalam hati...ermm kenapa ak xchantek macam dia...xtinggi macam dia...xpandai macam dia...xkaya..xbergaya...

dan semua... tak...tak..yang kita nampak dalam diri kita...

kita rasa..kita kekurangan serba serbi...dia..mereka..awak...lebih segalanya...

timbul dengki cemburu...keluh kesah...kenapa Allah tak cipta aku begini...begitu...

Islam mengajar kita untuk berbaik sangka kepada sesiapa..lebih-lebih lagi pada yang maha satu..

Takkan DIA mahu cipta kita untuk menyusahkan kita...takkan DIA mencipta kita untuk menyeksa kita kan...^_^

dulu waktu time matriks...memang minat untuk ambil hayat...tapi dapat pula physics....parents pun suruh proceed je ngan physics...dalam nak tak nak kenalah belajar...

tapi sekarang rasanya....ada hikmah semua itu.....

kalau ambil hayat...pointer mmg kena 4flat....kurang daripada tu memang tak boleh sambung medic...nanti upu campak merata-rata course....

sendiri ni pula memang kurang2 rajin sikit...nak membaca....maybe disebabkan itu takdirNya lebih ke arah physics.....^_^

di sepanjang perjalanan ini...ditakdirkan berjumpa dengan semua kesayangan....mungkin kalau ambil aliran hayat...keindahan itu tidak seperti ini....^_^

alhamdulillah atas segala kurniaNya.....heeee~~~~

so...para-para hati semua....

sentiasa bersangka baik yep....pada orang lain....lebih-lebih lagi pada pencipta kita...

peringtan untuk diri sendiri....hehehe.....

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses....^_^

Monday, July 4, 2011

your answer?????

the originality of this post is not comes from me...however...enjoy reading yep para2 hati semua...

-- what is love ? --

Are your palms sweaty, is your heart racing and is your voice caught within
your chest??
-it isn`t love, it`s like.


You can`t keep your eyes or hands off of them, am I right??
-it isn`t love, it`s lust.

Are you proud, and eager to show them off?
- it isn`t love, it`s pride.

Do you want them because you know they`re there??
-it isn`t love, it`s loneliness.

Are you there because it`s what everyone wants??
-it isn`t love, it`s loyalty.


Are you there because they kissed you, or held your hand??
-it isn`t love, it`s low confidence.


Do you stay for their confessions of love, because you don`t want to hurt
them??
-it isn`t love, it`s pity.



Do you belong to them because their sight makes your heart skip a beat??
-it isn`t love, it`s infatuation.



Do you pardon their faults because you care about them??
-it isn`t love, it`s friendship.


Do you tell them every day that they are the only one you think of??
-it isn`t love, it`s a lie.


Are you willing to give all of your favorite things for their sake??
-it isn`t love, it`s charity.


Does your heart ache and break when they`re sad??
-then it`s l o v e.


Do you cry for their pain, even when they`re strong??
-then it`s l o v e.


Do their eyes see your true heart, and touch your soul so deeply it hurts??
-then it`s l o v e.


Do you stay because a blinding, incomprehensible mix of pain and
relation pulls you close and holds you there??
-then it`s l o v e.


Do you accept their faults because they`re a part of who they are??
-then it`s l o v e.


Are you attracted to others, but stay with them faithfully without regret??
-then it`s l o v e.


Would you give them your heart, your life, your death?


your answer?????

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses..^_^

Tuesday, June 28, 2011

"logik kah perempuan untuk minta lelaki jadi sensitif"



morning...^_^
pagi2 ni tiba2 tergerak nk tulis entry mcm ni...

"logik kah perempuan untuk minta lelaki jadi sensitif"
"sensitif kah lelaki bila layan perempuan secara logik"

haaaaah......

kita...human creatures diciptakan dengan ada 2 jantina....semua tahu kan...xder 3 or 4...
so boys anda2 semua diberikan pemikiran yang lebih logik..lebih ke depan..dengan ada logik...lahir rasional...tanggungjawab....disiplin.....adil....etc ^_^

girls we are provided with sensitivity....dgn ada sensitif...kita lebih menyayangi..lebih memahami...lebih bertolak ansur...lebih mudah terasa...merajuk....etc..^_^
formula nya :

LOGIKAL + SENSITIVITY = LOVE....^_^

bila ada tanggungjawab...rasional...sikap adil plus with caring, tolerate...memahami..lahirlah..sayang..or istilah chenta....
hahahahahahah

kalau ada salah satu je dlm diri kita...where's the place for love...?????

okay..(lari sekejap dari tajuk)....

when logical stand alone:

secara science...human = mamalia kan..berdarah panas...have lungs to breath....

cuba kita panggil kawan kita MAMALIA....

"eh..mamalia sini jap..."

dia marah or tak???

sebab secara science...facts....logic....we are mamals....but..bila ada sensitivity...kita akan panggil human...bila human...ada names...so its more polite kan......^_^

when sensitivity stand alone :

Reality...kita tak akan boleh hidup hanya dengan cinta...hari-hari nk berkepit je...hari-hari nak keluar sama....semua benda lah buat sama-sama....

so bila masa nak kerja...bila masa nak belajar...bila masa nak jalankan tanggungjawab lain...


Jadi...both of us....perlu ada logical...and sensitivity....

kalau girls u all merajuk...tak salah nak pujuk kan...and girls kalau merajuk tu
berpada-padalah....sikit-sikit sudahlah....jangan jual mahal sangat bila org dah pujuk
or minta maaf


.....sebab

when boys show his sensitivity...girls should pay back logically.....

moral of the story today :

kita bukan yang sempurna...tapi sudah tertulis penciptaan kita adalah yang terbaik...

kerana kita punya akal...hati...perasaan....boleh bezakan antara yg buruk..dan baik...

peringatan untuk diri sendiri....lets show our sensitivity with logically....^_^

moga kita cukup kuat pertahan kan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses..

Friday, June 24, 2011

sama tinggi...lagi rendah..or lagi tinggi....^_^


selamat pagi.....^_^

Friday is coming!!!!......so,weekend ni para2 hati semua boleh relaks2 and rehat2 yep.....^_^
Nk tanya....erm u all prefer klu partner korg..

A.same height

B.rendah sikit...or

C.taller

Tak kisah for boys or girls......????

from my view....ramai girl suka yg taller...paras telinga or bahu boy tue...

tapi ada juga boys yang suka girls dia taller than him....murah rezeki orang cakap...^_^

ada juga yang suka same height...eyes to eyes.....hahaha...

tapi...aku...prefer boy tue tggi sket...height girl paras bahu...sbb nmpk cute jer klu tgk partner mcm tu...hehehe...^_^

the REASON aku suka macam tu sebab :

semalam naik train...then nampak satu couple nie...girl tue tinggi dia paras bahu boy tu je....so apa yg buat it looks interesting...


bila boy tue ckap...dia akn pandang bawah and looked dat girl and
girl tu akan pandang ke atas untuk reply balik...it is nice...and it happen everytime....

sebab..nampak kita respect partner kita...by looked into the face...it show we listen kan..even apa yg dia nk ckp tue bnda remeh jer....

.....when somebody pay attention in what we are gonna saying..mesti happy sgt....lagi2 kalau benda tu bukan benda yg penting sgt pun....klu tak penting pun dia dengar...ini kan benda yang penting...mesti lah lebih2 attention tue...hahahaha

so...bnyak benda untuk appreciate partner......

antara kita hendak buat or tak nak je....

tak perlu keluar duit pun...just listening what they are saying...simple!!!!..

especially girls...time dia tengah pot pet...luah apa yg dia rasa..let her...dont stop......and once org yg dia sayang dengar...it so relief taw....mcm semua masalah tu dah terbang...fly...fly away.....

boys pula...jarang luah apa yg dia rasa...dia suka pendam je...so kalau yang ni..dont push...let him..once he's ready...dia sendiri akan luahkan...


my prinsip is :

Kalau kita tidak boleh mengurangkan masalah...kita jangan tambah kan lagi....wink..wink...(^_^)




Actually...height it doesnt matter...rendah..tinggi...sama tinggi...if we feel that we should appreciate our partner... sikap menjadi pendengar setia tu akan datang sendiri....^_^

Moral of the story :

dengan siapa pun kita...di mana...bila...respect is the important thing...^_^

always listen to your partner....it never takes much time pun...tapi bila kita tak dengar lagi banyak masa yang diambil...hehehe

semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan..lots of love sweetroses....