this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Friday, July 29, 2011

tahajjud cinta...????



Tahajjud cinta???

siapa pernah tengok???

hahaha...at first memang terasa mcm best cerita nie...macam cerita nur kasih...islamic story...tapi bila tengok ada scene-scene yang agak2 kelakar tue...terstop pula niat tu...

apa pun...setiap cerita tu mesti ada baik dan buruk...so take yang positive...dan tinggalkan yg negative...

sebenarnya bukan nak bercerita pasal tahajjud cinta...
just tertarik pada satu skrip dia..lebih krg macam nie la

"hidup bermadu tak senang..bila sudah rasa...nak patah balik pun tak boleh"

okay...persoalan nya...

"kenapa buat keputusan tu dulu dan sekarang baru nak menyesal"

kalau sudah terang lagi bersuluh...benda tu bukan sesuatu yang mudah...kenapa tetap mahu teruskan dengan hati yang tak redha....bila di uji sedikit...timbul rasa menyesal....

pilihan di tangan kita...kita yang memilih untuk terus bergelak tawa....atau bersedih duka...

kadang-kadang sendiri pun terkena dengan situasi macam ni...

bila buat sesuatu pilihan yang dirasakan terbaik pada mata kasarnya..rupanya tak..

tapi nak salahkan orang tak boleh..sendiri yang pilih...redhalah dengan segala ujian NYA....

^_^ okies...

just remember one thing...DIA selalu ada pada tangan yang selalu memohon pertolonganNYA...pintalah...berdoalah...

sebut pasal poligami ini kan..terbaca paper iluvislam...ada perbincangan tentang benda ini..bila baca baru terbuka minda kita...kenapa Allah wujudkan poligami itu....

just summarize apa yg dibaca....

poligami memang menuntut keadilan..tapi bukan keadilan kpd perasaan...untuk mendapat keadilan perasaan dlm poligami benda tue sangat susah...

sebab tu..kdg2 wife akan terasa bila husband dia tak berikan perhatian..lebihkan pada madu yang lain...

kdg2 husband suka makan first wife masak sebab sedap...2nd wife masak kurang sikit...so perasaan tu mestilah lebih dekat first wife kan...mulut boleh bohong tapi lidah/hati tetap ckp yang first masak sedap kan..kan..^_^

keadilan dlm poligami terletak pada tanggungjawab sebenarnya...bukan pada perasaan...jika benar-benar faham maksud tanggungjawab tu..lelaki tak akan senang2 kawin lain...

Allah ciptakan poligami untuk beri ruang kepada isteri itu berehat...dan lebihkan perhatian kepadaNYA....

selalu wife balik kerja...masak...kemas rumah...basuh baju...layan ank/hsband....seluruh hidup perempuan itu hnya ada hsband dia...dia terlupa yang husband dia bukan milik dia sorang..itu semua milik Allah.

bila suatu hari Allah tarik nikmat itu...baru perempuan tu akan sedar...hsband dia bukan hak milik kekal dia...jika yang sedar...dia akan mula bermohon padaNYA..lebihkan tumpuan padaNYA..minta dipinjamkan kekuatan...kesabaran....disitu indahnya poligami Allah wujudkan...

hmmm...menarik tak kupasan yg dibuat dlm iluvislam ni...hehehe..

Bila baca artikel ni..baru minda tu terbuka...ada hikmah disebalik Allah ciptakannya....bila Allah ciptakan poligami...mesti Allah dah ciptakan hati lelaki itu untuk menyayangi lebih dari seorang wanita.....

Huhu..tapi jgn slh fhm lak ek....summary kupasan di atas ni bukan menyokong or menyebelahi sesiapa...sendiri rasa belum mampu,belum cukup kekuatan untuk menerimanya...kalau tanya diri sendiri rasanya semua tahu jawapannya..hahahaha

sekadar renungan...setiap yang dijadikan Allah itu ada hikmahnya...walaupun pahit untuk ditelan...^_^

walau apa pun girls...pilihan kita..hidup kita...kita punya hak untuk memilih...

pilihan dibuat bukan untuk disesalkan kemudian hari....

jika sekalipun pilihan yang dibuat tak indah seperti yang digambarkan...buktikanlah kita cukup kuat untuk menghadapi segala dugaan itu....

moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan...lots of love sweetroses...

No comments:

Post a Comment

reality is not a fairy tale story...^_^