this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Thursday, October 20, 2011

Tak apa...boleh beli lagi...



Selalu kalau balik rumah.....mesti mama tanya

"Ada nak bawa brg tak balik shah alam?"

Aku jawab "Ermm...banyak..Ala macam-macam tak ada.."

"Adik nak apa?"

"Hehe....cili blend...udg kering sikit...pas tu nak asam keping boleh? Susah la nak beli kat sana.tak cantik..."

"Oh...ambil cili blend dengan udg kering dlm peti ais tu."

"Ala...mama tak guna ke?"

"tak apa...boleh buat lagi.." dengan senang hati aku aku buka peti ais.

"Ayam ikan ada tak?"

Aku sengih-sengih(macam tau2 jer)

"Erm...ada sikit je."

"Ambil ayam dalam freezer tu.Balut dengan surat khabar."

"Ala..mama nak masak apa nanti?"

"Tak apa...boleh beli lagi."dengan senang hati aku buka freezer.Ambil ayam dalam 4,5 ketul.

"Eh,ada kuih frozen.Mama ada banyak tak?"

"Nak ke?"

Aku sengih-sengih lagi."Kalau boleh.."

"Ambil la karipap tu sebungkus."

"Ala...nanti orang rumah tak ada benda nak breakfast."

"Tak apa...boleh beli lagi." Aku senyum lebar...hehehe^_^


Kalau nak sambung..memang macam-macam bekalan nak di bawa balik ke rumah sewa ni..

But still..my MAMA answer..
"tak apa..ambil la"
"tak apa...boleh beli lagi"...
"tak apa..banyak tu"....

semua okay je untuk anak-anak dia...
selagi boleh diberi...akan diberi.....
selagi boleh dikorban...akan dikorban...
selagi boleh...selagi terdaya...selagi namanya masih seorang IBU...EMAK..MAMA..UMI
pinta lah apa sahaja...



kadang-kadang terfikir....agak-agaknya bila sudah besar nanti...
boleh ke balas jasa insan yang bergelar IBU ni...

sama tak kesabaran kita nanti dengan mereka sekarang...
sama tak keikhlasan menjaga mereka nanti dengan keikhlasan mereka sekarang...
sama tak kasih sayang yang kita akan bagi mereka dengan apa yang mereka tunjuk kan sekarang...

tanyalah anak mana dalam dunia..tiada yang mahu jadi derhaka....
tapi bila kita besar...

mungkin sedikit terlupa...
sedikit tersasar dari jalanNYA...
sedikit angkuh dengan nikmatNYA...
sedikit terleka dari tanggungjawabnya...

So,para-para hati semua...sentiasalah mohon padaNYA..

"Allahumma ya muqallibal-qulubi,thabbit qalbi ala deenik"

Ya Allah,tuhan yang membolak-balikkan hati kami,tetapkan hati kami dalam agamaMu"

Insya-Allah jika sentiasa dalam agamaNYA

Tidak tersasar dari jalanNYA...
Tidak angkuh dengan nikmatNYA....
Tidak lupa dengan tangungjawab kita..

*sedar diri tak pantas bicara soal agama...peringatan lebih untuk diri sendiri...^_^


moral of the story : selagi masih punya ayah..punya ibu....kita sama-sama hargai mereka ye...doa kan diampun dosa mereka...kesihatan mereka...jika mereka tiada,doakan kesejahteraan mereka juga^_^

p/s :agak-agak nya kalau tanya "nak kahwin boleh ke?"
mama nak tak cakap "tak apa,boleh je.." hahaha ^_^

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan-lots of love sweetroses


14 comments:

  1. terbaek la myna :)

    ReplyDelete
  2. ehehe...untung dapat anynomous yang baik...ehehe..
    terharu baca entry ni...lupa plak dah 3 hari tak tepon mak..thanx ingatkan...:D

    ReplyDelete
  3. hahaha...anonymous ak semua bek2...bgus2..ko g cepat tepon...:p

    ReplyDelete
  4. oo..kalau anaknya lelaki, takda nya nak bawak bahan2 mentah..biasanya kerepek macam tu laa..yang boleh terus makan..ahaha..nice2..(sambil lap air mata)

    ReplyDelete
  5. hahaha....memang lah lelaki xpyh bwk bhn2 mentah...^_^ tQ

    ReplyDelete
  6. ok2 baru je lepas tepon...mak aku sihat sejahtera hendak nya...erh baru aku perasan aku eja anonymous td salah...ehehe..:P

    betul tu encik akmalism...kitorg bwak biskut ngan megi je..:D

    ReplyDelete
  7. like juga... -angah-..

    ReplyDelete
  8. tengok cite Ombak Rindu xnanges.
    Bace post ni teresak-esak. hoho
    Love this post!

    ReplyDelete

reality is not a fairy tale story...^_^