this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Thursday, September 8, 2011

siapa ikut emak ayah jalan raya itu anak emak la...^_^




entry...entry...entry....^_^

sempena raya ni...I got one simple question.....

" siapa yang still ikut parents jalan raya rumah sedara2 ?? "

or I change the question a little bit

"siapa yang parents dia bawa semua anak2 dia jalan rumah sedara2?"

kalau ada adik beradik 5,6,7 orang pun parents dia bawa semua sekali...^_^

rasa nya tak semua kan..since dalam umur2 macam penulis entry nie...you got car...motorcycle...

confirm nak jalan-jalan rumah member...konvoi raya.....^_^

kalau ada pernah tanya tak..kenapa mak ayah still "angkut" semua anak2 dia jalan raya sekali...even ada anak dia yang umur dah 25+.....totally adult kan...

my uncle's answer :

time macam ni , time belum kahwin lagi..kita bawa anak-anak jalan2.
Kenal sedara-mara....Sebab bila kita dah tidak ada nanti...
bila diorang dah ada family sendiri....diorang reti nak cari sedara-mara....
tak rasa malu...tak rasa segan nak datang rumah....

agree!!!

certain orang pandang benda nie simple je...rasa macam anak2 mak lagi kalau
dah besar2 still ikut jer parents pergi mana-mana......

once kita dah kahwin nanti...once diorang dah takde....boleh tak kita pergi...
ziarah sedara-mara korang...boleh cakap 1 daripada 10 yang boleh buat....

tak payah tengok jauh2....tengok family kita...tengok surrounding kita....

kadang2 bukan tak nak ziarah...banyak sgt commitment lain....^_^


Inilah masa nya....dekatkan yang jauh....heeee~~

Tapi ada certain orang terbalik pula....dia rajin ikut ziarah sedara-mara 1st raya,2nd raya...
tapi sedara-mara gf/ bf dia...tunang dia...hahahaha

Adoii aii...ya, tau..faham...tu gf/bf korang..tunang korang...kesayangan korang...tapi...
it is so obvious..please la...especially girls...tak kan 24 jam nak berkepit jep.....(T_T)'


"jgn lepas kahwin nanti batang hidung korang pula yang langsung tak nampak time raya2"

So,back to the topic...siapa-siapa yang still ikut parents jalan beraya rumah sedara-mara....
be proud with yourself...

Tidak semua orang boleh buat...sebab bagi diorang...konvoi raya dengan kawan2..
pergi rumah kawan2 daripada jalan rumah itu lebih penting lebih seronok....

Apa nak kisah orang cakap anak mak...anak manja....semasa kita belum kahwin lah kan
korang nak manja2 dengan parents...hahaha^_^


Lagi satu..first raya kalau tak salah...dekat MHI...satu point yang I feel like quite interesting...BERSALAM.....

dulu...adab orang bersalam...kita tunduk sikit bagi yang lebih tua...

tapi sekarang kita bawa tangan yang nak bersalam tu dekat atas....

ada orang akan salam cium tangan...tapi sekarang yang best bawa tangan kt dahi...
or kena dekat pipi.....hahahaha

korang tak nampak ke benda tu macam kelakar....

dari dulu lagi dah perasan benda ni....boleh tak siapa2 yang buat macam ni...
please kindly explain what are the reasons anda-anda semua buat macam tue....

kalau nak cium tangan...just tunduk and cium jer lah...

kalau korang tak nak cium...just tunduk jer....

bersalam cium tangan...it is not a compulsary things..it is a manner..
it is good if you follow it...and if not...kita tak boleh cop orang tu rude..
or tak pandai hormat orang tua...

ada certain orang buat begitu for somebody that they really respect....parents especially...

sebab...I've seen people terlalu mewajibkan pada benda-benda yang sunat /harus/adat/kebiasaan...tapi yang wajib ditinggalkan......

bukan kah lebih elok...yang wajib diwajibkan...yang sunat diamalkan...
dan yang harus/adat/kebiasaan yang bawa kebaikan di praktikkan....

peringatan lebih utk diri sendiri wink2..^_^

moral of the story :

show our respect...then somebody will pay back too...^_^

rasa hormat...boleh ditunjukkan dalam berbagai cara....
biarlah apa yang dizahirkan di luar...
sama dengan apa yang dilahirkan di dalam hati....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat kesayangan semua....

-semoga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love~~sweetroses.....

No comments:

Post a Comment

reality is not a fairy tale story...^_^