this is me

My photo
“I want to be very close to someone I respect and admire and have somebody who feels the same way about me.”

Saturday, August 13, 2011

Ada akal...ada iman...ada hati....seseorang itu akan faham erti PEREMPUAN dan LELAKI...




Yesterday newspaper was about a women, kena samun, rogol, simbah asid..and plus terjadi dalam bulan ramadhan.....????

Benda first yg terlintas....it is human? sampai hati sungguh lelaki buat mcm tu??
Mana rasa kemanusiaan...rasa simpati...rasa bersalah.....

Diciptakan wanita dari tlg rusuk lelaki supaya dekat dengan lengan untuk dilindungi...
kalau lengan yg dicipta tidak boleh melindungi,tapi ia sendiri menghancurkan wanita....
mana lagi safest place untuk girls?

I had read satu buku..H.M Tuah..his qoute lebih kurg macam ni

"lelaki ini bukan lah jenis yang terlalu sampai hati....tapi bila ego,harga dirinya di
cabar dia boleh jadi seseorang yg sampai hati"

Kalau difikir-fikir balik,ayat kat atas ni memang betul kan...

realiti nya...semua benda berlaku bersebab...

so kita as a woman..a girl...diri kita...kita kena selalu jaga diri...

mcm kata HM Tuah...kalau tak suka..kita diam je...or ckp baik2....jgn mengutuk..memalukan org...meludah ke....ia menjatuhkan maruah seseorang...semua org akan rasa terhina kalau kita buat macam tu....





so logically...bila terhina orang akan rasa 2 benda...SEDIH or MARAH...
kalau level sedih lagi tinggi dari marah...dia akan lebih banyak bersabar...
kalau yg marah tue dah nak meletup macam gunung berapi tu,tu yang timbul macam2 benda-benda pelik sekarang....

tak kisah lah bila-bila..Ramadhan ke..Syawal ke...yang penting rasa marah dapat dilepaskan..hutang dendam terlunas....

Girls....since we are the gorgeous,beautiful creatures wink..wink ^_^....pemakaian...
sikap.. everything kita saling ingat mengingati ye...

Legging2 tu kalau nak pakai sangat rasanya cukuplah dirumah je...cukup2 lah non muslim je yang pakai yep...our garment store banyak seluar2 yang proper..macam-macam colour...macam fashion....size XS-XXXL pun ada...harga yang sama...bukannya beli seluar yang kecik,harga murah....peringatan untuk diri sendiri jugak sebenarnyer...^_^

sebab zaman sekarang sudah terlalu banyak yang terbuka...mata-mata yang tak ada SIRIM ni mula nak tengok yang tertutup pulak....

sebab itu bila orang cakap,orang yang pakai sopan-sopan pun boleh kena rogol..hah itulah sebabnye....

okay lagi satu...kita hidup berjiran kan...rasa nya zaman sekarang sikap ambil tahu itu memang perlu tinggi...not busybody it just rasa curiosity.......

kalau kita tahu rumah sebelah tu ada ank dara je...tiba-tiba ada lelaki masuk...then kita perlu berjaga-jaga lah...okay...


kalau tiba-tiba nampak jiran sebelah pindah rumah malam2 tu...hah,betul ke jiran kita yg pindah...ke orang merompak..????

Kalau nampak anak2 jiran tengah main tgh2 jalan...tgk2 kan lah sekali...takut kereta ke...org kidnap ke.....

Remember bukan jadi busybody...tp curiosity....^_^

If everybody takes their role...their part...kita boleh hidup happy-happy je selalu....

I had read a qoute mksudnya kalau tiada lelaki didunia tiadalah wanita yang disakiti,aman je....tapi rasanya kalau tak ada lagi susah kan....

Siapa yang nak jadi buruh nak buat rumah berpuluh-puluh tingkat tu...
Siapa yang nak wat kerja-kerja teknikal..pasang component kereta...elctricity....
Kedai-kedai fashion,make up semua tak laku la...sebb tak ada perempuan nak cantik..nak lawa..
siapa nak tengok...lelaki tak ada...
No doubt ada perempuan yang boleh buat kerja technical sekarang tapi banyak mana....

So,jadinya creature yang bernama LELAKI to act like a REAL LELAKI...REAL MAN....hormat seseorang yang bernama wanita...kalau you disrespect us..then somebody pay back to your mother...daughter...sister...nak tahu betul ke tak...try it!

Apa yang dibaca di newspaper tu,it is not what we called MAN...

And terlahir nya PEREMPUAN...untuk berperwatakkan PEREMPUAN....
bukan untuk jadi bahan tatapan...bukan untuk jadi bahan mainan.....kadang-kadang ia terjadi because we let it happen....

Ada akal...ada iman...ada hati....seseorang itu akan faham erti PEREMPUAN dan LELAKI...

peringatan lebih untuk diri sendiri....

-moga kita cukup kuat pertahankan apa yang kita yakinkan- lots of love sweetroses

6 comments:

  1. tip top sgt entry ni...like it so much...

    ReplyDelete
  2. sumpah best ayat kau...terbaik lah myna...erh kalau ada gurl lain yang berfikir mcm kau knal kan kat aku erh...:P

    ReplyDelete
  3. hahaha...thanks...wei,entry ko lgi best kot...kelakar jep....^_^

    ReplyDelete

reality is not a fairy tale story...^_^